Det bedste, simpelthen – Jacob Hoff kunstskole

Jacob Hoff underviser i atelieret

Billedkunstner Jacob Hoff har startet egen kunstskole med fokus på det realistiske maleri

Jacob Hoff Studio står der på døren til lokalerne i det Klondyke-agtige industrikvarter på den Københavnske Vestegn. Her er billedkunstneren Jacob Hoffs visioner ved at få vinger efter nogle triste år som kunstlærer i traditionelt aftenskoleregi.

– Det blev tydeligt, at faciliteterne, systemerne og rammerne slet ikke fungerede ordentligt i aftenskoleregi.
– De fysiske forhold var horrible. Man kunne ikke regne med at staffeliet blev stående, man kunne ikke sætte ordentligt lys, og der var en masse ulønnet spildtid og en ringe løn, fortæller Jacob Hoff.
– På det pædagogiske niveau skulle man naturligvis kunne rumme alle, også de, der mest kom til undervisning for det sociale aspekt.
– Det var ikke ordentligt i forhold til dem, der faktisk gerne ville lære noget.

Vestegn med charme
– Det gik op for mig, at det her kan jeg gøre bedre selv, siger Jacob Hoff, og viser glad rundt i sit kombinerede atelier og studio til undervisning på Sydvestvej i Glostrup. Lokalerne, der ligger en bid vej fra Kgs. Nytorv og Københavns centrum, valgte han med åben pande.

Maleri af Jacob Hoff – Kollektive erfaringer. Foto: Dorte Krogh

– Det vigtigste var at få god plads til en rimelig pris, så, da de 80 kvadratmeter erhvervslokale endelig viste sig, slog jeg til og indrettede det med moderne faciliteter, og med parkering nedenfor vinduerne.
– Kunstskolens elever kommer langvejs fra: til weekendhold ser vi folk fra Jylland og Bornholm, og på dagholdene har vi nogle fra Midtsjælland. Det er jo rart, at det godt kan lade sig gøre, siger han.

Jacob Hoffs hjemlige terræn
Jacob Hoff er født i 1976. Han er bachelor i kunsthistorie fra Københavns Universitet 2002, hvorfra han har samlet en teoretisk og metodisk funderet ballast, bl.a. fra undervisningen ved den filmvidenskabelige billedteoretiker Jens Toft (1944-2021). Selve den kunstneriske praksis lærte Hoff gennem fire års uddannelse på Århus Kunstakademi 2002-2006, hvor Annette Olesen var en betydningsfuld underviser.

Det realistiske maleri er udgangspunktet for Jacob Hoffs egen kunstneriske passion, og det kan ses på væggene rundt i lokalet. Her hænger arketyper på begrebet stilleben, nogle eksempler fra udstillingen Melankoli – en utilsigtet hændelse i Skovhuset i 2020, og helt nye værker i serien Scenarier.

– Jeg er optaget af stilleben, helt basalt. Jeg gik for et par år siden virkeligt i dybden med at male først min blå skjorte, min dyne og håndklæderne, og derpå andre draperede tekstiler. Der sker noget i folderne, i skyggerne, i rum og form, og jeg blev selv udfordret på virkemidlerne.

Nyt på mørk baggrund

Maleri af Jacob Hoff – Afkom, 2024

– Til en udstilling i år på Byens Kro i København, Malerier fra Blæstegnen, Duo-udstilling med Thorbjørn Bechmann, skulle jeg vise værker på sorte vægge.
– Jeg blev klar over, at jeg måtte vælge nogle andre farver med stærkere kulører, end hidtil. Jeg er jo Hammershøi-inspireret, så det var noget af et spring. Men jeg fandt en grøn farve, som er utroligt rig på farvepigment og som kan trækkes ret langt ud i blandinger med hvidt.
– Med den skete der virkeligt noget. Også med mine motiver og deres opbygning.

Fra stilleben til scenarier
På reolen har jeg længe haft en samling genstande, der indgår i nogle af mine stilleben. Jeg har også haft nogle fotografier med mig, som pludselig talte med ind i en ny og anderledes, iscenesat sammenhæng.

– Maleriet af de to udstoppede ugler og handsken, og motivet med rosen og vasen er resultater af denne nye udforskning.
– Figurerne kan hver især opleves som tegn, semiotisk set, og danner en betydning i værket.
– Men enhver har sin egen relation til udstoppede ugler, den er individuel for såvel maler som beskuer – og det frirum er væsentligt, så jeg kan ikke sige, at jeg ved hvad de betyder. Men jeg ved, hvordan de betyder, understreger Jacob Hoff. 

Maleri af Jacob Hoff – Slim Fit. Foto: Dorte Krogh

– I et klassisk stilleben indgår alt som tegn, lige fra penselføring og gestik i malemåden til de afbillede elementer.
– Dette hvordan arbejder vi med i undervisningen. Men her må teknikken aldrig blive vigtigere end ideen. Det sætter vi en stor ære i at formidle, siger Jacob Hoff.

Det bedste, jeg har…
– Eleverne investerer deres tid, og de skal have det bedste!
– Her er antaget to dedikerede undervisere, Christoffer Gertz Bech, der underviser i portrætmaleri og Anne Skole Overgaard, der går i dybden med akvarel, og så har vi nogle håndværkskurser i grundlæggende oliemaleri, farvelære, lys og skygge, som kan give nogle færdigheder at arbejde videre fra.
– Vi leverer også farver og papir, så eleverne bliver sparet for dyre og kedelige fejlkøb af materialer.

– Jeg underviser ikke i at male, som jeg selv gør. Men, jeg tilbyder et autentisk grundlag for at arbejde godt med figurativt maleri. Det er der heldigvis en interesse for, og visionen er, at kunstskolens program udbygges på sigt, fortæller Jacob Hoff, som tillige tilbyder mentoring og enkeltvis sparring 1:1.

Jacob Hoff udstiller jævnligt, og medvirker i dag som kurator i vekslende konstellationer med bl.a. Simon Gravenhorst Grimm og Jonna Pedersen, der i september åbner udstillingen Tilbageblik på Kunstbygningen i Vrå.

Jacob Hoff Studio
Sydvestvej 123 B – Glostrup
Sæsonstart 30. august

… … … 

Af Inge Schjødt, komkunst.dk
Publiceret: Kunstavisen 7 / 2024 – august 2024

 

Grafik fra hele verden mødes i Valby – Galleri Valdal

Project Babel præsenteres af Lars Pryds og Gina Hedegaard Nielsen

Grafiske tegn har engang holdt sammen på det store kinesiske rige, så dem er der en vis kraft ved. Det ved de godt i Finland. Derfor er vi sat stævne i Valby til Project Babel –  en udstilling med bidrag af grafiske originaltryk, udført af 329 kunstnere fra 19 lande, samlet til ét stort hovedværk, en parafrase over Pieter Bruegel den ældres ikoniske maleri Babelstaarnet fra 1563.

Hver kunstner har skabt et grafisk værk i formatet 13×17 cm ud fra et tildelt udsnit af originalmotivet og nogle fælles retningslinjer. Ophængningen side om side af de mange tryk danner en nærmest pixeleret nyfortolkning, hvor linjerne fra det ene tryk til det andet binder Babelstaarnet sammen – anno 2024.

Variationerne i udtryk er en fænomenal oplevelse. Her er blød collografi og raffinerede raderinger sat op side om side med abstrakte tekststykker, rustikke snit og humoristiske collager. Vi får belyst grafikken fra snart sagt alle vinkler.

Man må gang på gang hen og konferere med originalmotivet:
– Hvad skete der egentlig dengang i Babel, set med det Bruegelske blik og så med samtidskunstnerens? En fest at opleve!

Project Babel II – udsnit fra 329 grafikere verden over

Værket fylder med ca. 245×335 cm en hel væg i Galleri Valdal på Bykildevej, det kunstnerdrevne sted med grafiker Lars Pryds og tekstil- og kunsthistoriker Lisbeth Tolstrup ved roret, beliggende i den centrale del af Valby, midtvejs mellem Tingstedet med Hanne Varmings fine skulptur og Søndermarken.

Fra værksteder verden over
Ideen kommer fra fire grafikere fra Ratamo Printcentre i Jyväskylä i Finland, der tilbage i 2022 inviterede værkstedsgrafikere fra hele verden til at deltage. Interesserede kunne melde sig til via værkstederne, som organiserede alt det praktiske til udstillingens førsteudgave i Jyväskylä i december 2023, hvor byens museum har fået lov at beholde den første udgave i samlingen.

Anden gang kom udstillingen til i Nebraska, USA, og efter opholdet i Galleri Valdal i Valby rejser de mange tryk videre til Canada i 2025 og dernæst til Belgien.

Fra Danmark deltager 46 kunstnere i alt, heraf 14 med tilhør til Galleri Valdal, nogle stykker fra Fyns Grafiske Værksted, samt nogle få fra Korsør Grafiske Værksted.

En oversigt over alle deltagere findes på udstillingens website https://gallerivaldal.dk/babel/, hvor der også findes en video fra opsætningen af værket, der krævede hele 1400 knappenåle.

Breugels Babelstårn pixeleret af 329 grafiske bidrag

En smuk tanke er det, at lade værker af internationale kunstnere mødes, og med grafikkens sprog for en stund ophæve den splittelse, som myten om Babelstårnet handler om.

Galleri Valdal
Bykildevej 8, kld. – Valby
Frem til 31. august 

… … …

Af Inge Schjødt, komkunst.dk
Publiceret: Kunstavisen 7 / 2024 

Project Babel Vol. II – Opsætning og foto: Lars Pryds

Ny bog – Kunsten i Lyngby-Taarbæk i 300 år

Her hentes Lyngby-Taarbæk Kommunes kunst frem i lyset

Kunsten i Lyngby-Taarbæk i 300 år – fortalt af kunsthistoriker Tina Bech Nørregaard, kulturjournalist Inge Schjødt og historiker Dorete Dandanell

Kunsten i Lyngby-Taarbæk i 300 år formidler for første gang Lyngby-Taarbæk Kommunes kunstsamling til offentligheden. Ved at fortælle om de 50 bedste værker fra 1705-1990 formidles lokal- og kunsthistorien på en lidt anderledes facon, udtaler de tre forfattere, Tina Bech Nørregaard, kunstjournalist Inge Schødt og historiker Dorete Dandanell.

Verdenskunst i forstaden
Lyngby-Taarbæk området har med sit smukke, kuperede landskab omkring Mølleåen og Furesøen og de mange slotte og landsteder siden 1700-årene tiltrukket billedkunstnere, og kommunen har gennem tiden erhvervet værker bl.a. af C.W. Eckersberg, P.C. Skovgaard, Kr. Zahrtmann og Harald Giersing. 

Takket være 1960’ernes fremsynede borgmester Paul Fenneberg kom også værker af nyere internationale kunstnere, som Joan Miró og Andy Warhol, til at indgå i samlingen, da den gamle borgmester meget bevidst satte Lyngby-Taarbæk Kommune på den internationale kunstscene til glæde for kommunens borgere og fagfolk.
– Borgerne skulle møde verdenskunst, også i en forstadskommune! 

Svær udvælgelse

Initiativtager historiker Dorete Dandanell med bogen

Kunstsamlingen omfatter omkring 1600 værker, så det har været svært at udvælge de 50 bedste.
– Men det har vi gjort ud fra kunstfaglige kriterier, repræsentation i tid og motiver, og vores fornemmelse for kvalitet. Derfor har de udvalgte værker og kunstnere ikke kun lokal tilknytning, men også national og international kunstfaglig betydning, siger Tina Bech Nørregaard.

Kunsten i Lyngby-Taarbæk i 300 år er inddelt i seks tematiske kapitler: Folkeliv, Møllesamfundet og Industrien, Flyv Fugl Flyv, Mit hjem er mit slot, Internationale strømninger og en fortælling om kommunens kulturpolitik, Kunstfonden og Kunstbiblioteket.

Stolthed og styrket lokalfølelse
– Det er lidt exceptionelt, at det er en kommune, der ejer en sådan samling. Værkerne fortjener derfor at blive set af en større kreds end blot som nu, hvor størstedelen står i magasin.
– Vi ønsker at formidle en række af de fine kunstværker, så borgerne både opdager noget nyt om kunsten og om stederne i kommunen, supplerer Inge Schiødt.

– Ja, her er må gerne udbrydes: ”Hold da op, hvor flot. Har kommunen virkelig det billede!”, siger Dorete Dandanell, der dog ærgrer sig på borgernes vegne over, at kommunen netop har solgt sin ikoniske Warhol-litografi af ”Marilyn” på auktion for trekvart million kr.  
– Det siger både, at kunstsamlingen er værdifuld, men ikke mindst, at der burde være udsyn til at bevare sådan en perle.   

Hyldest til Cobra-loftet
Kunsten i Lyngby-Taarbæk i 300 år udkommer i 2024, hvor det er 75 år siden, at kunstnergruppen CoBrA malede det berømte Cobra-loft. Det hænger i dag på udstillingsstedet Sophienholm og indgår i Lyngby-Taarbæk Kommunes Kunstsamling.
– Jubilæet er en passende anledning til at hylde Cobra-loftet som juvelen i denne kunstsamling, slutter de tre forfattere.

Forfatterne Inge Schjødt, Tina Bech Nørregaard og Dorete Dandanell. Fotograf Marianne Leth

Bogen blev præsenteret på festivalen
’Historiske dage i Lyngby-Taarbæk’ lørdag 17. august 2024,
på Kulturstedet Lindegaarden, Peter Lunds Vej 8, 2800 Lyngby 

… … …

Læs også: Hvor bliver kunsten af i kommunerne
Artikel om problematikken publiceret på Kunstavisen.dk – august 2024

… … …

Yderligere oplysninger:
Dorete Dandanell, 22 58 68 48, dorete@outlook.dk

Forsidefoto: Carla Thonsgaard – Bakken, 1948.

Kunsten i Lyngby-Taarbæk i 300 år
Tina Bech Nørregaard, cand.mag. i kunsthistorie og dansk
Inge Schjødt, kulturjournalist, BA i religion og virksomhedskommunikation
Dorete Dandanell, cand.mag. i historie og dansk

Udgiver: Historisk-topografisk Selskab for Lyngby-Taarbæk Kommune
Greens Forlag, 128 sider
Pris. 139 kr.

Fås hos Greens Boghandel, Sorgenfri Torv 20, 2830 Virum
BOG&IDÉ, Lyngby Storcenter, 2800 Lyngby og på
www.lyngbytaarbaekhistorie.dk

Bjørn Eriksen præsenterer sin 10. symfoni – EVOLUTION

Cover til symfonien EVOLUTION – komposition og design Bjørn Eriksen

Det er en fornøjelse for komkunst.dk at medvirke til at promovere EVOLUTION – 10. symfoni af komponist og billedkunstner Bjørn Eriksen.

Bjørn Eriksen har i 2024 indspillet symfonien – EVOLUTION – hos det Nordmakedonske orkester – FAME*S Symphony Orchestra.
Indspilningen foregik i Skopje over tre dage i april 2024.

– En drøm var det at opleve en af mine kompositioner i hænderne på den kompetente dirigent Oleg Kondratenko og et orkester af professionelle musikere, fortæller Bjørn Eriksen.
– Snart kan musikken deles med flere, når symfonien endeligt udgives 22. september 2024.

Siden 2016 har Bjørn Eriksen, der ellers er mest kendt som billedkunstner, udviklet sin musik. Den spænder over flere genrer fra klassiske værker, symfonier, klaverstykker og teatermusik til viser og sange, hvor han kombinerer elementer fra billedkunst, myter, drømme og filosofi.

Undervejs har han udgivet godt 20 albums via diverse streamingtjenester, samt optrådt og uropført musik bl.a. på Janus – Vestjyllands Kunstmuseum og i Kunsthal Vejle/Rum 21. Han har desuden skabt en teaterforestilling for børn, og en Syng og Malebog, gendigtet eventyr som viser på CD’en Grimm og HC, der alt sammen afspejler talentets mange facetter.

Komponist Bjørn Eriksen og dirigent Oleg Kondratenko 2024

Indspilningen af Bjørn Eriksens 10. symfoni – EVOLUTION med det nordmakedonske orkester blev realiseret efter idé fra filmkomponist og musiker Tin Soheili.

Læs mere på www.eriksen.be – på Wikipedia
og her

RELEASE – STØTTET AF RØDOVRE KULTURRÅD

Symfonien EVOLUTION præsenteres i Bjørn Eriksens atelier LegeHUSET
Blistrupvej 14, 2610 Rødovre
21. – 22. september, og udgives på diverse streamingtjenester.

Af Inge Schjødt, komkunst.dk
Cover illustration af Bjørn Eriksen

Mærk verden! – Kitt Buch

Kitt Buch – At the Museum II

Kitt Buch udvider den menneskelige horisont hos Lyngby Kunstforening

Indenfor i Portnerboligen ved Sophienholm byder Lyngby Kunstforening på en herligt bizar totaludstilling i maleri og keramik af billedkunstneren Kitt Buch.

Her er Enhjørninge og bidske Bananer sluppet ud af raritetskabinettet i malerierne. Glubske væsner møder os helt livagtigt på græs i rummet, hvor trofæer i jakkesæt skuer ned over menageriet.
Tjeneren serverer et stykke frisk atomsprængning, men, med kustodens kop stående på bordet i hjørnet af billedet At the Museum II bliver det ikke rigtig skrækindjagende, men nok tankevækkende i forhold til, hvad det er for en verden, vi færdes i. Naturen findes muligvis ikke længere, men optræder i stedet som et kunstigt bagtæppe for hele sceneriet, hvor det er menneskelignende figurer, der ses installeret på podierne.

Kitt Buch – Caro Cochlea

Forholdet mellem beskuer og objekt vendes på hovedet. Det er den besøgende, der synes under observation af kyklopisk overraskende blikke fra alle sider. De keramiske væsners undersøgende øjne påkalder sig gæstens opmærksomhed og fastholder blikket.

– Mærker du verden? Naturen?
– Og det, der sker med den?

Sært og velkendt
– Kitt Buch undersøger spændingsfeltet mellem det genkendelige og det mærkværdige. Hvert værk balancerer på grænsen mellem velkendte elementer og foruroligende twist, hvor beskueren kan reflektere over sin egen opfattelse af det genkendelige og det fremmedartede.
– Kitt Buch er inspireret af de komplekse relationer mellem mennesker og de historier, vi skaber for at forstå vores verden. I værkerne ses både sociale og politiske temaer, der henter inspiration fra populærkulturen, videnskaben, mytologien og vores fælles symbolverden’, hedder det i presseteksten.

Humoristiske undergangsvisioner
Kitt Buch synes stilmæssigt at hente noget af sin bizarre fortælling i surrealismen, men motiverne er mere explicitte, og fremstår mere symbolske end underbevidste i det malerisk, bevidst naivistiske rum, der i stedet betegnes popsurrealisme.
– Micky Mouse og hans venner fra tegneserierne har ikke levet forgæves.
– Anatomiens visuelt syrede verden heller ikke.

Kitt Buch – Destroyer of Worlds, Creator of Reality

Et af kunstnerens faste steder at søge inspiration er Medicinsk Museion i Bredgade i København. Det forstår man ved synet af de kødelige forvekslinger, og maleriet af montren med de jakkeklædte Siamesisk Tvillinger.

Humoren brænder igennem, og gør op med det groteske i motiverne, hvor ansigtet er en kotelet, og munden en benet sugekop, der viser tidens grådighed.

Udstillingen Strange and Familiar fungerer rigtig fint i Portnerboligens intime rum, hvor du kommer helt tæt på de detaljerede værker i olie på lærred, epoxyler, keramik og træ.

Kitt Buch (f. 1983) er uddannet på Kunstskolen Spektrum i København. Har bl.a. udstillet på KS – Kunstnernes Sommerudstilling 2023, og er repræsenteret af hovedstadsgalleriet på Nørre Søgade, Kbh Kunst.

God fornøjelse! Tag endelig børnene med.

Udstillingsview Strange and Familiar

Lyngby Kunstforening – Portnerboligen
Nybrovej 402 – Kgs. Lyngby
Frem til 11. august

… … … 

Af Inge Schjødt, komkunst.dk
Publiceret: Kunstavisen.dk – juli 2024

Kitt Buch – Hostile Flowers