Det bedste, simpelthen – Jacob Hoff kunstskole

Jacob Hoff underviser i atelieret

Billedkunstner Jacob Hoff har startet egen kunstskole med fokus på det realistiske maleri

Jacob Hoff Studio står der på døren til lokalerne i det Klondyke-agtige industrikvarter på den Københavnske Vestegn. Her er billedkunstneren Jacob Hoffs visioner ved at få vinger efter nogle triste år som kunstlærer i traditionelt aftenskoleregi.

– Det blev tydeligt, at faciliteterne, systemerne og rammerne slet ikke fungerede ordentligt i aftenskoleregi.
– De fysiske forhold var horrible. Man kunne ikke regne med at staffeliet blev stående, man kunne ikke sætte ordentligt lys, og der var en masse ulønnet spildtid og en ringe løn, fortæller Jacob Hoff.
– På det pædagogiske niveau skulle man naturligvis kunne rumme alle, også de, der mest kom til undervisning for det sociale aspekt.
– Det var ikke ordentligt i forhold til dem, der faktisk gerne ville lære noget.

Vestegn med charme
– Det gik op for mig, at det her kan jeg gøre bedre selv, siger Jacob Hoff, og viser glad rundt i sit kombinerede atelier og studio til undervisning på Sydvestvej i Glostrup. Lokalerne, der ligger en bid vej fra Kgs. Nytorv og Københavns centrum, valgte han med åben pande.

Maleri af Jacob Hoff – Kollektive erfaringer. Foto: Dorte Krogh

– Det vigtigste var at få god plads til en rimelig pris, så, da de 80 kvadratmeter erhvervslokale endelig viste sig, slog jeg til og indrettede det med moderne faciliteter, og med parkering nedenfor vinduerne.
– Kunstskolens elever kommer langvejs fra: til weekendhold ser vi folk fra Jylland og Bornholm, og på dagholdene har vi nogle fra Midtsjælland. Det er jo rart, at det godt kan lade sig gøre, siger han.

Jacob Hoffs hjemlige terræn
Jacob Hoff er født i 1976. Han er bachelor i kunsthistorie fra Københavns Universitet 2002, hvorfra han har samlet en teoretisk og metodisk funderet ballast, bl.a. fra undervisningen ved den filmvidenskabelige billedteoretiker Jens Toft (1944-2021). Selve den kunstneriske praksis lærte Hoff gennem fire års uddannelse på Århus Kunstakademi 2002-2006, hvor Annette Olesen var en betydningsfuld underviser.

Det realistiske maleri er udgangspunktet for Jacob Hoffs egen kunstneriske passion, og det kan ses på væggene rundt i lokalet. Her hænger arketyper på begrebet stilleben, nogle eksempler fra udstillingen Melankoli – en utilsigtet hændelse i Skovhuset i 2020, og helt nye værker i serien Scenarier.

– Jeg er optaget af stilleben, helt basalt. Jeg gik for et par år siden virkeligt i dybden med at male først min blå skjorte, min dyne og håndklæderne, og derpå andre draperede tekstiler. Der sker noget i folderne, i skyggerne, i rum og form, og jeg blev selv udfordret på virkemidlerne.

Nyt på mørk baggrund

Maleri af Jacob Hoff – Afkom, 2024

– Til en udstilling i år på Byens Kro i København, Malerier fra Blæstegnen, Duo-udstilling med Thorbjørn Bechmann, skulle jeg vise værker på sorte vægge.
– Jeg blev klar over, at jeg måtte vælge nogle andre farver med stærkere kulører, end hidtil. Jeg er jo Hammershøi-inspireret, så det var noget af et spring. Men jeg fandt en grøn farve, som er utroligt rig på farvepigment og som kan trækkes ret langt ud i blandinger med hvidt.
– Med den skete der virkeligt noget. Også med mine motiver og deres opbygning.

Fra stilleben til scenarier
På reolen har jeg længe haft en samling genstande, der indgår i nogle af mine stilleben. Jeg har også haft nogle fotografier med mig, som pludselig talte med ind i en ny og anderledes, iscenesat sammenhæng.

– Maleriet af de to udstoppede ugler og handsken, og motivet med rosen og vasen er resultater af denne nye udforskning.
– Figurerne kan hver især opleves som tegn, semiotisk set, og danner en betydning i værket.
– Men enhver har sin egen relation til udstoppede ugler, den er individuel for såvel maler som beskuer – og det frirum er væsentligt, så jeg kan ikke sige, at jeg ved hvad de betyder. Men jeg ved, hvordan de betyder, understreger Jacob Hoff. 

Maleri af Jacob Hoff – Slim Fit. Foto: Dorte Krogh

– I et klassisk stilleben indgår alt som tegn, lige fra penselføring og gestik i malemåden til de afbillede elementer.
– Dette hvordan arbejder vi med i undervisningen. Men her må teknikken aldrig blive vigtigere end ideen. Det sætter vi en stor ære i at formidle, siger Jacob Hoff.

Det bedste, jeg har…
– Eleverne investerer deres tid, og de skal have det bedste!
– Her er antaget to dedikerede undervisere, Christoffer Gertz Bech, der underviser i portrætmaleri og Anne Skole Overgaard, der går i dybden med akvarel, og så har vi nogle håndværkskurser i grundlæggende oliemaleri, farvelære, lys og skygge, som kan give nogle færdigheder at arbejde videre fra.
– Vi leverer også farver og papir, så eleverne bliver sparet for dyre og kedelige fejlkøb af materialer.

– Jeg underviser ikke i at male, som jeg selv gør. Men, jeg tilbyder et autentisk grundlag for at arbejde godt med figurativt maleri. Det er der heldigvis en interesse for, og visionen er, at kunstskolens program udbygges på sigt, fortæller Jacob Hoff, som tillige tilbyder mentoring og enkeltvis sparring 1:1.

Jacob Hoff udstiller jævnligt, og medvirker i dag som kurator i vekslende konstellationer med bl.a. Simon Gravenhorst Grimm og Jonna Pedersen, der i september åbner udstillingen Tilbageblik på Kunstbygningen i Vrå.

Jacob Hoff Studio
Sydvestvej 123 B – Glostrup
Sæsonstart 30. august

… … … 

Af Inge Schjødt, komkunst.dk
Publiceret: Kunstavisen 7 / 2024 – august 2024

 

Udgivet i Uncategorized.

Skriv et svar