Grafik fra hele verden mødes i Valby – Galleri Valdal

Project Babel præsenteres af Lars Pryds og Gina Hedegaard Nielsen

Grafiske tegn har engang holdt sammen på det store kinesiske rige, så dem er der en vis kraft ved. Det ved de godt i Finland. Derfor er vi sat stævne i Valby til Project Babel –  en udstilling med bidrag af grafiske originaltryk, udført af 329 kunstnere fra 19 lande, samlet til ét stort hovedværk, en parafrase over Pieter Bruegel den ældres ikoniske maleri Babelstaarnet fra 1563.

Hver kunstner har skabt et grafisk værk i formatet 13×17 cm ud fra et tildelt udsnit af originalmotivet og nogle fælles retningslinjer. Ophængningen side om side af de mange tryk danner en nærmest pixeleret nyfortolkning, hvor linjerne fra det ene tryk til det andet binder Babelstaarnet sammen – anno 2024.

Variationerne i udtryk er en fænomenal oplevelse. Her er blød collografi og raffinerede raderinger sat op side om side med abstrakte tekststykker, rustikke snit og humoristiske collager. Vi får belyst grafikken fra snart sagt alle vinkler.

Man må gang på gang hen og konferere med originalmotivet:
– Hvad skete der egentlig dengang i Babel, set med det Bruegelske blik og så med samtidskunstnerens? En fest at opleve!

Project Babel II – udsnit fra 329 grafikere verden over

Værket fylder med ca. 245×335 cm en hel væg i Galleri Valdal på Bykildevej, det kunstnerdrevne sted med grafiker Lars Pryds og tekstil- og kunsthistoriker Lisbeth Tolstrup ved roret, beliggende i den centrale del af Valby, midtvejs mellem Tingstedet med Hanne Varmings fine skulptur og Søndermarken.

Fra værksteder verden over
Ideen kommer fra fire grafikere fra Ratamo Printcentre i Jyväskylä i Finland, der tilbage i 2022 inviterede værkstedsgrafikere fra hele verden til at deltage. Interesserede kunne melde sig til via værkstederne, som organiserede alt det praktiske til udstillingens førsteudgave i Jyväskylä i december 2023, hvor byens museum har fået lov at beholde den første udgave i samlingen.

Anden gang kom udstillingen til i Nebraska, USA, og efter opholdet i Galleri Valdal i Valby rejser de mange tryk videre til Canada i 2025 og dernæst til Belgien.

Fra Danmark deltager 46 kunstnere i alt, heraf 14 med tilhør til Galleri Valdal, nogle stykker fra Fyns Grafiske Værksted, samt nogle få fra Korsør Grafiske Værksted.

En oversigt over alle deltagere findes på udstillingens website https://gallerivaldal.dk/babel/, hvor der også findes en video fra opsætningen af værket, der krævede hele 1400 knappenåle.

Breugels Babelstårn pixeleret af 329 grafiske bidrag

En smuk tanke er det, at lade værker af internationale kunstnere mødes, og med grafikkens sprog for en stund ophæve den splittelse, som myten om Babelstårnet handler om.

Galleri Valdal
Bykildevej 8, kld. – Valby
Frem til 31. august 

… … …

Af Inge Schjødt, komkunst.dk
Publiceret: Kunstavisen 7 / 2024 

Project Babel Vol. II – Opsætning og foto: Lars Pryds

Udgivet i Uncategorized.

Skriv et svar