Hvad har du i din kuffert? – Jonna Pedersen

Jonna Pedersen – Time Travel, akryl, 150×200 cm, 2024

Jonna Pedersen maler ikoniske fortællinger om vores tid med sine billeder af minderige klædedragter

Vi rejser som aldrig før. Derfor er Rejsen et oplagt tema for Vestjyllandsudstillingen, Travelling, som frem til 20. oktober kan opleves på Janus – Vestjyllands Kunstmuseum i Tistrup nord for Varde. Billedkunstner Jonna Pedersen er med som gæst på Vestjyllandsudstillingen i år, og har med tidsaktuel inspiration kastet sig over temaet.

At rejse i tiden
Processen med at forberede sig til en udstilling kan godt sammenlignes med at gøre sig forestillinger om en rejseoplevelse, hvor kufferten skal pakkes:
– Hvad skal jeg have med?

Jonna Pedersen har i billedet Time Travel valgt at male kufferten med badetøj, solbriller, solhat, festtøj, plus det løse.

– Det er en unisexkuffert, så alle kan identificere sig med indholdet, forklarer kunstneren indledningsvis.
– Bikinien har jeg lånt af James Bond-baben i skikkelse af Halle Berry. Hvem vil ikke gerne være Halle Berry? Skarpladt, med kniv i bæltet? Solbrillerne er fra Elton John, slipset fra David Bowie.

– Solhatten er naturligvis lånt af Yvonne fra Olsen Banden-filmene. Hun elskede at gøre sig klar til det helt store eventyr med pangfarver og de typiske, danske margeritter i hatten.
– Festtøjet er inspireret af Elvis Presleys glitrende kostumer, og det løse, det harlekinternede, er en reference til et af mine andre malerier, hvor Freddy Mercury fra Queen er i front for mangfoldigheden, fortæller Jonna Pedersen, der selv har boet en del i Frankrig, så den nette jakke fra Chanel er der også blevet plads til.

De minderige dragter kalder forhåbentlig en tankerække og en tidsrejse frem hos beskueren.

– Måske er det noget, vi skal vænne os til at gøre noget mere: erkende, at vi ikke kan rejse helt så meget? Vi bliver nødt til at spare kloden for CO2-udledning, det siger sig selv. Så kan vi tage nogle flere af de indre rejser. 

Jonna Pedersen – E – akryl, 200×150 cm, 2023

– Min kollega Robin Tewes har fortalt, at hun finder en styrke i at genbesøge sine oplevelser, hvor hun erfarer, at hun personligt er nået et andet sted hen, når hun ser tilbage. Det giver rum for refleksion og personlig udvikling.

Tøjet fortæller
Jonna Pedersen beskæftiger sig med at reflektere over eksistensen ved at hente ikoniske dragter frem, og lade personerne bag stille spørgsmål.

– Hvordan er det, vi behandler hinanden i vores relationer? spørger kunstneren i maleriet med titlen E for Elizabeth.

På maleriet ser vi dels en lang trappe og dels Prinsesse Diana’s fabelagtige, sorte kjole, kendt som The Revenge Dress, som hun bar, strålende smuk på aftenen, hvor Prins Charles offentligt havde erkendt sit forhold til en anden kvinde. Spillekortet Hjerter 3 er valgt efter Dianas ord: ”There were three of us in that marriage. It was a bit crowded”.

Et KYS til kærlighedens betydning i vores liv får vi i den malede collagefortælling, hvor man i sit stille sind kan tilføje sine egne ord om parforholdets udfordringer i den tomme taleboble.

Hvad drømmer vi om?
I maleriet af den lyserøde Barbie-dragt, inspireret af Barbie-filmen og dens mange budskaber, ses også en Superman, der udbryder et stort MIG!

Vi ser en trend i retning af større og større individualisering. Og ser en uhyre interesse i, hvordan vi ser ud i dette overflodssamfund.

Jonna Pedersen – MIG!
Akryl, 190×140 cm.

Det er MIG først! Regler for god opførsel er vel til for at brydes, skulle man somme tider tro, når man færdes i trafikken eller i supermarkedet eller læser om jobbet som skolelærer.
Det er, som om vi er så meget overladte til vores egen frie vilje, at hensynet til andre forsvinder i den blå luft.

Hvad er det egentlig, der sker i vores tid, i vores samfund, i vores relationer?
Hvad tager vi ind, og lader fylde i vores liv, kan man også spørge.

Denne sommer har tv-udsendelser fra Frankrig og Tyskland nok fyldt meget i mange familier, hvis man ikke har været ude at rejse.
Men, er det den sommerferie, som giver minder, det er værd at samle på for hele familien?

Med temaet Travelling sættes der et fokus på, hvad vi bruger vores tid og ressourcer på. Måske kan kunsten her få os til at kigge nærmere på, hvad der skal være plads til.

Hvad tager du med i livets kuffert?

… … …

Travelling – Vestjyllandsudstillingen 2024
Janus – Vestjyllands Kunstmuseum Tistrup
Frem til 20. oktober

… … …

Af Inge Schjødt, komkunst.dk
Publiceret: Kunstavisen.dk – september 2024