I begyndelsen var stregen

B.O.N. Tidernes Morgen, gouache, 2018

Vinterudstillingen 2019 i Bredgade Kunsthandel er en smuk buket med værker af ti dygtige individualister. Hver med sin streg

Bente Olesen Nyström begynder med begyndelsen, slår horisonten an i Tidernes Morgen, og giver sine gouachepensler fri i fantasifulde dimensioner.

Vi møder de talende Filosoffer ved floden. Vi svæver over Tre Vande, som også er himle, ser Nattens Sol stå op, og besøger kunstnerens Hus med udsigter i teleskopiske lag. Minutiøst malet, virtuost og med myriader af detaljer får vi B.O.N.s originale fabler, der har rødder i surrealismen og naturvidenskabens forunderlige palet.

Awang Behartawan forskyder rum og dimensioner ved at male på selve glasset over kompositionerne, så her opstår en kalejdoskopisk effekt i tilværelsens gentagelser.

Hussein Tai – Misperception, 2018

Hussein Tai lader abstrakte figurer opstå og gå i dialog, komplementeret af grafiske former. Vejens slyngninger er på sofistisk vis vigtigere end målet. Fra streetkunstneren Bill Bach får vi Straight Crazy Love.

Lyriske kompositioner
Annette Wier digter monokrome landskaber med streger og strukturer, og giver os poetiske titler til at stemme sindet. De små ting kommer fra hjertet.
Annelise Kalbaks blomsterkompositioner Poem I + II sitrer af kulblyant og kulør i deres egen lysende melodi.

Neel Jans tager os ud i tågede landskaber, hvor noget kommer til syne Nearby I+II+III. En vinterdag antager himlen alle hendes sarte kulører, i klange som hos Hammershøi. 

Sarah Rathje – Hjemfalden

Ring til en ven
Sarah Rathje har med sit kamera besøgt Assistens Kirkegård og mellem hegn og træer støder hun på tabte sager og den prosaiske besked Hjemfalden, som sætter tidens gang i forhold til øjeblikket. 

Eva Toft, der sammen med Sarah Rathje fandt vej til Bredgade Kunsthandel på udstillingen Tell a Friend, viser tre glødende, skulpturelle kartoncollager.

Collagen er ligeledes udgangspunktet for Jonna Pedersen i værkserien [Fone], hvor hun overfører sine collageskitser til lærred.

Figurer fra gamle tegneserier indgår sammen med forskellige mønstre, ord, tal, frimærker og telefonnumre, samt gamle dreje- og trykknaptelefoner og telefonrør. Telefonerne er kulturelle ikoner fra en tidsånd, hun inviterer os til at erindre. 

Jonna Pedersen – isii, akryl på lærred, 2018

– I vores nuværende verden, fyldt med et overvældende udbud af digitale kommunikative remedier, som skal lette og hurtiggøre vores dialog, oplever jeg, at mennesker kan have svært ved at føre telefonsamtaler.
– Jeg er optaget af, om vi når ind til hinanden, når vi kommunikerer, fortæller Jonna Pedersen, der, ligesom HM Dronningen giver os grund til at tænke over, hvordan vi agerer overfor hinanden i det her nye år.

Bredgade Kunsthandel
Bredgade 67, 1260 København K
Frem til 9. februar

Af Inge Schjødt // Inge@komkunst.dk
Publiceret på Kunstavisen.dk 

Nænsomhed og vingefang – Trine Søndergaard

Trine Søndergaard – Aegis 4 – ferniseringsfoto ish

Trine Søndergaards fremragende fotografi funderer anerkendelsen af kunstformen i Danmark

Trine Søndergaards fotografier besidder en udsøgt aura. Delikate, elegante i en naturlig lyssætning. Der er rum omkring motivet. Linjerne i kompositionerne er bemærkelsesværdige, særligt i det første portræt af den unge kvinde. Det er stor kunst.

Lagvis
At helingen i livet kommer med erfaringens lag, det synes at være hovedfortællingen i Trine Søndergaards udstilling Nearer the Time hos Martin Asbæk Gallery i København med tre serier af nye fotografier. 

I Aegis #1 – #4 inviteres vi til et møde med en ung pige. Og dog, vi får ikke helt lov at møde hende. Blikket er skjult, og med en meget enkel gestik, holdes beskueren på afstand. Den unge pige synes at samle mod til at vise, hvem hun er, og mod til at se, hvem vi er. 

– Er du selv forældre, så kender du nok situationen, hvor du må standse op og finde respekt for den unges eget rum. Hun er en ikke klar til at lade dig komme nærmere. Vi får ikke at vide, hvad der foregår, hvad hun måske har oplevet. Det ligger i laget af gisninger. Vi må pænt vente på blomstringen. 

Trine Søndergaard – Callus 8, fotografi

Roden og væksten
I serien Callus, som er den latinske betegnelse for trærødders helende væv, får vi billeder af livets proces. Træstrukturer i naturens farver, der organisk bugter sig om stedet for en åbning. Helt tyst kan vi betragte træets aldring i en figur, som alluderer til kvindelige kønslæber, der også må hele op og forandres med tiden. De markant forstørrede stillbilleder er beskåret ind til det allermest sårbare.
Motivernes størrelse kalder på en perspektivering, som Trine Søndergaard så eminent overlader til beskueren.

Titelværket Nearer the time består af ni portrætter. En families fire generationer, fordelt i et slægtstræ. Oldemor nederst, så mormor, mor og hendes søstre, og børnene øverst som de nye skud, der rækker ud.

Modellerne har lukkede øjne, og dermed kan vi tage os tid til at betragte ansigternes ligheder og forskelle, og opdage, hvilke træk, der er gået i arv. Hver enkelt er præsenteret som en buste i egen ret. At én af ferniseringsgæsterne mener, billederne minder om dødsmasker, skyldes måske, at modellerne er fotograferet liggende. Trækket får tiden til at standse lige her. 

Trine Søndergaard – Nearer The Time – foto ish 2019

International anerkendelse
Trine Søndergaard, f 1972, bor i København, repræsenteres af Martin Asbæk Gallery og af Bruce Silverstein Gallery, New York. Uddannet på Fatamorgana, skolen for dansk kunstfotografi. Cv’et fremviser en ganske imponerende indsats. Udstillinger i Japan, Spanien, Italien, Frankrig, England, Tyskland, Norge, Sverige, Israel og USA. Herhjemme modtog Trine Søndergaard æreslegatet fra Anne Marie Telmányi f. Carl Nielsen’s Fond i 2018 og i 2012. Hun er medlem af Grønningen, som åbner på Kunstforeningen Gl. Strand fra 9. februar.

Martin Asbæk Gallery
Bredgade 23, 1260 København K
Frem til 16. februar – forlænget 

Af Inge Schjødt // inge@komkunst.dk
Publiceret i Kunstavisen nr. 1 / 2019 

Noget om Stjernefangst – B.O.N.

Bente Olesen Nyström – Filosoffer ved Floden, 2018

De bliver heldigvis solgt, flere af de nye, fine motiver i gouache, malet af den virtuose billedkunstner, tegner og illustrator Bente Olesen Nyström, som for tiden kan opleves på Vinterudstillingen 2019 i Bredgade Kunsthandel i København. Efter et år til halvandet med at tegne og male de særdeles tidskrævende motiver til den seneste af hendes fortryllende billedbøger, der har hun malet ti nye motiver, hvoraf de fem er med på Vinterudstillingen.

Bente Olesen Nyström starter i Tidernes Morgen, hvor fremtidens huse rejser sig, gennemsigtige og fjerne på den skønneste blomsterslette. Vi besøger hendes Filosoffer ved floden, hvor en bro fører væk fra strømmen, der glider gennem et stjernebestrøet rum af tid, som de to kåbeklædte må være de rette til at få rede på. I motivet Tre Vande er vandene også himle med skibe og fisk. Vi ser Nattens Sol spille som månen i byens kanal, og besøger kunstnerens Hus med udsigter i teleskopiske lag.

Minutiøst malet med myriader af detaljer, sådan optræder B.O.N.s originale billedfabler, der har rødder i surrealismens flerdimensionelle verden og i naturvidenskabens forunderlige palet. 

B.O.N. – Nattens Sol, gouache, 2018

Også fortællinger og myter, hun har hørt som barn, spiller en rolle i kunstnerens billedverden.
– Der er ofte stjerner, planeter og en solformørkelse med i mine billeder, fortæller kunstneren. Da jeg var barn fik jeg at vide, at der skulle være en solformørkelse, og her kunne det være farligt at se direkte op på solen. Det skræmte mig faktisk, så jeg i lang tid undgik at kigge for meget op.
Sådan er det utroligt at tænke på, hvad der kan fæstne sig i et barns sind. Kunstneren gør en prisværdig  indsats for at give os næring til fantasien og allerhelst noget at smile ad.

Bentes billedbøger
Bente Olesen Nyström opdeler sine indsatser i forskellige arbejdsområder, hvor talentet som tegner og illustrator lige siden uddannelsen på Skolen for Brugskunst i 1973 har givet hende opgaver med at fremstille utallige fisk til fagbøger for bl.a. Gyldendals Forlag og siden også andre skandinaviske forlag. Hun har desuden tegnet 120 bogomslag, frimærker, og udarbejdet forlæg til restaurering af vægudsmykning, med mere. 

B.O.N. – Tre Vande, gouache, 2018

I rollen som illustrator står hun bag en stribe prisbelønnede bogudgivelser med beretningen om Mix & Bax på arbejde, Hr. Alting, En tur med hunden og Velkommen hjem, som de nyeste bogtitler. Ni bøger er det blevet til, hvor den sprudlende, fabelagtige fantasi udfoldes med fortællende motiver, inspireret af stjernehimlen, skovens vækster, havenes dyb samt Olesen Nyströms egen frodige bygningsarkitektur.
Mangen en arkitekt vil være misundelig på hendes udfoldelsesmuligheder, hvor husene får netop det format og udseende, som kunstneren ønsker sig, hvilket ellers ikke er enhver bygmester beskåret. 

Billedbøgerne er trykt hos det navnkundige Narayana Press, hvor kvalitetsarbejdet er i højsædet.
– Gid man også kunne sige det samme om forlaget Gyldendals indsats!

Her bliver illustratoren noget stedmoderligt behandlet, idet Bente Olesen Nyströms nyeste bog tilskrives den forfatter, som efter billedernes tilblivelse, har fået til opdrag at tilføje et tekstafsnit for hvert billede. Det kan godt være, at miseren kan forklares med websidernes rigide systematik, men det kunne vel en menneskehånd rette op på, om der var én besindig sjæl til stede. Fair er det i hvert fald ikke, at B.O.N. ikke krediteres ordentligt af Gyldendals Forlag for sit imponerende bogarbejde. 

B.O.N. Tidernes Morgen, gouache, 2018

Verden rundt – ud og hjem
Motiver fra hendes billedbøger har tidligere været vist på Louisianas Børnebogsfestival, og på stribevis af internationale udstillinger med fokus på netop bogillustration, bl.a. i Bratislava, Barcelona, Italien, Tyskland, Sverige, Estland, Finland, Rusland, Polen, England, Irland og Japan. Som medlem af IBBY’s (International Board on Books for Young People) har hun modtaget flere ærescertifikater, og herhjemme også legater fra Statens Kunstfond/Kunstråd med flere.
I rollen som billedkunstner udstiller Bente Olesen Nyström sammen med kunstnergruppen Cirrus Surrealisterne, som for et par år siden kunne fejre 50 års jubilæum, og sidste sommer besøgte Sophienholm ved Kgs. Lyngby. 

Lad håbe, at en kunsthal eller et velegnet museum får øjnene op for den enestående kunstner og tilbyder en stor, sammenhængende udstilling af de originale værker fra billedbøgerne sammen med flest mulige af de enkeltstående arbejder. Det kunne vel nok blive eventyrligt. Også kataloget.

– Drømme har man lov at ha’ – ikke mindst, når man faktisk har mødt en stjerne. Kunstneren bor og arbejder i Københavnsområdet. 

B.O.N. – Hus med Udsigter, gouache, 2018.

Se Bente Olesen Nyströms flotte cv her: http://www.cirrus-kunstnergruppen.dk 

Klik på billederne, så kommer du tættere på …

Vinterudstillingen 2109
Bredgade Kunsthandel
Frem til 9. februar

Vægten og telefonen – Jonna Pedersen

Jonna Pedersen – isii, akryl på lærred, 2018

Jeg er optaget af, om vi når ind til hinanden, når vi kommunikerer, siger billedkunstneren Jonna Pedersen, som herhjemme er dobbelt udstillingsaktuel i København. Man skal normalt ellers rejse en tur til Tel Aviv, New York eller Rødovre, for at opleve hendes fortolkninger af tidens gang og kulturelle brudflader i hverdagens intime åndehuller.

Grundslaget i det kunstneriske virke er en fornemmelse for det nære, for kulturelle forandringer, for det oversete, fortæller billedkunstneren Jonna Pedersen i anledning af, at hun for tiden kan præsentere en serie helt nye værker på hele to gruppeudstillinger i København.

Humoren ligger i ske med alvoren
Maleriet ”Vægten”, som kan opleves på Remix #5 i Kunstmix, indgår i den nyeste serie malerier kaldet [ Fone ]. 

– I denne serie arbejder jeg med det det transformative, og undersøger overførslen af udtryk og oplevelse fra et medie til et andet. I første fase skaber jeg små midlertidige skitse-collager, som jeg i anden fase processerer gennem hoved og ånd og oversætter til maleri på lærred.

Jonna Pedersen – Vægten, 2019

– Jeg tilstræber, at det maleriske resultat fremstår som en collage – dog uden at være det, fortæller kunstneren.

– I maleriet her indgår en gammel drejetelefon sammen med min egen opdigtede tegneseriefigur, en taleboble, forskellige tidstypiske formelementer, vægtens horoskop, og en blomst.

Telefonen er et kulturelt ikon, der udtrykker en tidsånd fra 1950’erne og fremefter, som jeg inviterer til at erindre. 

– Dengang talte vi fortrinsvis konkret med hinanden, når vi kommunikerede via telefonen. Alvorlige samtaler blev ført ansigt-til-ansigt. I vores nuværende verden, fyldt med et overvældende udbud af digitale kommunikative remedier, som skal lette og hurtiggøre vores dialog, oplever jeg, at mennesker kan have svært ved at bruge telefonen på samme vis. 

– Jeg er optaget af, om vi når ind til hinanden, når vi kommunikerer, siger Jonna Pedersen. 

Udover ”Vægten” er ”Skorpionen” kommet på lærred, og flere horoskoper er på vej.
Andre malerier fra serien [Fone] kan ses på Vinterudstillingen 2019 i Bredgade Kunsthandel i København K. 

Jonna Pedersen, Skorpionen, 2019

Dokumentar i retro farvepalet
Jonna Pedersens værker fremstår i en genkendelig konsekvent farvepalet, med mange referencer til interiører, inventar og merkantile symboler fra 1950’erne, 60’erne og 70’erne. Formsproget henter Jonna Pedersen et sted mellem det konstruktivistiske og popkulturens forskelligartede udtryk, som har været gennemgående i reklamer, ugeblade, butiksfacader med mere. 

Tidligere har kunstneren skildret dansk madkultur, ikoniske cigaretmærker, kendte mademballager, åndehuller i byens gader og værkstedsstemninger fra Jørgens Autohal, for blot at nævne nogle af hendes værkserier. 

Sidste forår deltog hun på udstillingen Table for Two i Bredgade Kunsthandel sammen med estiskfødte Külli Suitso i anledning af Estlands 100 års nationsjubilæum ved et kulturmøde, som klædte de to kunstneres udtryk, der trods forskelligheden komplementerede hinanden. 

Jonna Pedersens kunstneriske tilgang er en narrativ dokumentarisk og figurativ undersøgelse, hvor værkerne bliver en form for ”tidsbilleder”, der både kan fremkalde vores erindringer om elementers betydning, invitere til refleksion om betydningen og medvirke til at skærpe vores perception af den omgivende verden, og dermed eget ståsted, fortæller billedkunstneren, som bor og arbejder i Rødovre. 

Jonna Pedersen, prince melid, 2018

Jonna Pedersen er Cand. Negot og uddannet på private billedkunstskoler i København og London. Har udstillet i ind- og udland, bl.a. Charlottenborg Kunsthal, Heerup Museum, New York, Berlin, London, Amsterdam, Tel Aviv, Venedig samt modtaget arbejdslegater fra Statens Kunstfond og private fonde.

Jonna Pedersen er udstillingsaktuel på Vinterudstillingen i Bredgade Kunsthandel frem til 9. februar, og er med på gruppeudstillingen Remix #5 hos Kunstmix på Østerbro fra 24. januar til 22. februar.

Flere værker fra serien [ Fone ] kan ses på Jonna Pedersens hjemmeside:
http://jonnapedersen.dk/fone/ 

Af Inge Schjødt // inge@komkunst.dk
Publiceret Kunstavisen.dk 

Livets træ, Poemer og Ukrudt – Boggalleriet

Boggalleriet med Livets Træ af EKM – foto Inge Schjødt

Det nye år er begyndt med en herlig overraskelse. Op ad trappen til Boggalleriet på hovedgaden i Rønde løb jeg en dag lige før lukketid, og fandt et værk af en af mine favoritkunstnere, Erland Knudssøn Madsen ovenfor, og så malerier af et nyt bekendtskab, Lars Dan, som udstiller her frem til 14. januar.

Her indenfor i Trangbæks Boggalleri står Livets træ, en meterhøj, smuk stele i granit af billedhugger Erland Knudssøn Madsen til højre på førstesalen, og i afdelingen til venstre hænger udstillingen Poemer med en serie værker af ord- og billedkunstneren Lars Dan. Begge kunstnere er blandt de faste udstillere i Trangbæks Boggalleri i Rønde på Djursland.

Boggalleriet er et sandt Skatkammer for kunstelskere. Metervis af reolmeter med kunstbøger, man i timevis kan fordybe sig i, er her. Et imponerende relief af Peter Brandes, og en stor keramisk krukke kommer overraskende til syne, når man drejer om et reolhjørne. Det er ikke nogen helt almindelig boghandel, jeg besøger. Her emmer af tidens gang, kunstens udfoldelse i talrige afskygninger, og en medlevende entusiasme sitrer i luften. 

Boggalleriet – En pakke med Lars Dan – foto Inge Schjødt

Boggalleriet har i årevis medvirket ved udgivelsen af flere digtsamlinger og kataloger, kan jeg se, da jeg vender en bogpakke om, der indeholder flere af udstillingsaktuelle Lars Dans publikationer. Og en af de små perler, som er lette at tage med videre, er bogpakkerne til en 50’er, hvor jeg får en god håndfuld på 8 stk kunstbøger og kataloger, der giver mulighed for at samle lidt op på navne og udstillinger, som måske er gået ens næse forbi. Herligt, for en kunstskribent på farten. 

Ukrudt
I udstillingen Poemer vises tretten af Lars Dans pastose værker med tykke olielag på lærred fra serien Ukrudt – Miniaturer. Intet foto yder dem retfærdighed, de skal sanses og ses, men jeg må alligevel tage nogle hurtige billeder, så du, kære læser, kan få del i oplevelsen.
Det må være en stærk, fysisk fornøjelse, men også en kamp at frembringe stykker af det Dan’ske ukrudt. Farveflader og kontraster danser med oliestrukturerne. Jeg tænker, at man kan blive ved og ved med at lægge nye strøg, lag på lag. Hvornår skal man stoppe? Der opstår hele tiden nye farvespil.
Måske for at øve begrænsningens kunst har Lars Dan skabt en anden billedserie, Poemer, i olie på papir? Her ligger farven tyndt-tyndt. Nærmest laserende trænger bundfarven op igennem billedets udtryk, som ved første, hastige øjekast minder mig om Nulle Øigaards tekstile collager af tyl på farverigt, filtet uld. 

Lars Dan – Poemer – foto Inge Schjødt, 2019

Collager på papir har Lars Dan også givet sig i kast med. Her er der bemalet bølgepap i tykke lag, som danner skygge og kontur. De er smukke i deres abstrakte, ekspressive og rustikke udtryk. Rå, uafsluttede, men ikke ufærdige, er de.

Livets træ
At møde en granit stele af Erland Knudssøn Madsen på førstesalen i Boggalleriet fik mit hjerte til at slå dobbeltslag. Kunstnerens karakteristiske udtryk kender jeg fra Heltborg Museum i Thy. Museet har en fornem, permanent samling skulpturer i bemalet træ og i granit af kunstneren, der er bosat deroppe i den forblæste, men frodige egn af landet nord for Limfjorden, der også er min egen hjemegn.

For år tilbage oplevede jeg Erland Knudssøn Madsens udstilling i Clausens Kunsthandel i Toldbodgade i København, og her var det (forlægget til) en dør i bemalet træ, skabt til en nordjysk uddannelsesinstitution, som brændte sig fast i hukommelsens nethinde. Den ene side af døren viste en nathimmels farver og den anden en daghimmels farver. Siden har jeg nydt at se natteskyer, og sendt kunstneren en venlig tanke – Tak! for den gave.

Senest har Erland Knudssøn Madsen haft en stor udstilling på Kunstcenteret Silkeborg Bad, og her har de været så gavmilde at fremstille en flot, velillustreret bog, som rummer en fortegnelse over kunstnerens mange skulpturer, offentlige udsmykningsopgaver, private gravminder med mere. Ja, den må også med hjem til nærstudium, bogen om Madsen, sammen med de to ovennævnte bogpakker. 

Erland Knudssøn Madsen – Livets Træ, granit.

Der blev desværre ikke plads til stelen, Livets Træ, med de to stærkt furede sider og to glatslebne sider i min Fantastiske Toyota. Men den har fæstnet sig som et nyt, værdsat værk i min bevidsthed, der i min pure ungdom fik næring af kunstnerens smukke THY plakat, som hang over fodenden af min seng. Mangen en dagdrøm er drømt her med udsigt til den lysende marehalm, gengivet i Erland Knudssøn Madsens syngende akvarel.

Jeg må tilbage til pligterne i København. Men jeg må også tilbage, og møde kunstnerne personligt en dag. Og jeg kommer helt sikkert tilbage til Boggalleriet i Rønde, hvor min vej falder forbi.

GODT Nytår, kære læsere. Jeg glæder mig til at opleve og skrive til jer i 2019.

Af Inge Schjødt // inge@komkunst.dk
Publiceret Kunstavisen Online
7. januar 2019