Dronning // Legebarn // Livskunstner – HMD Margrethe II

HM Dronningens kostumer – foto Inge Schjødt

En badekåbe fra DalleValle, lidt gyseligt engelsk julepynt og en brilliantkæde fra Dronning Ingrids smykkeskrin kan sætte den royale fantasi i sving

Hvor har hun det fra, vores kære Dronning? Al den hittepåsomhed, al den historiske kunnen og lysten til at udfolde det i såvel privat som offentligt regi?
Det spurgte jeg mig selv om for nogle år siden, da Hendes Majestæt Dronning Margrethes fine découpager så dagens lys og gjorde indtryk. Svaret er: hjemmefra! 

På udstillingen Eventyrdronningen, som kan opleves på Beletagen i Christian den VIII.s Palæ på Amalienborg er vi inviteret med ind i Dronning Margrethes tidligste inspirationsrum, og ind i værkstederne, hvor hun som kostumedesigner og scenograf har udfoldet sig gennem en årrække.

En eventyrlig barndom
På udstillingen får vi et unikt indblik i den kongelige families lystige, fantasifulde adspredelser, mens de tre prinsesser voksede op i Kong Frederik 9. og Dronning Ingrids kærlige familie. Med sig fra det svenske hof bragte Dronning Ingrid traditioner for at klæde sig ud til leg og fest, og hun har åbnet skuffer, skabe og smykkeskrin til maskeradeudfoldelser i ferier og ved særlige lejligheder. Dronning Ingrid har været en uvurderlig inspirationskilde. 

Maskerade – fra bogen om Eventyrdronningen

Fra prinsessekjole til scene
Udover stabler af børnebøger, slottenes righoldige etnografica og forældrenes fortælleevner har den nære adgang til ballet og teaterforestillinger på Det Kgl. Teater ligeledes fyret op under fantasien. Siden sin tidlige barndom har Dronning Margrethe fået sit sceniske legebarn næret og stimuleret, og fingerfærdighederne ligeså med royalt genbrug.
– Jeg har altid elsket at klippe og klistre, og finde på noget af ting, der var til overs, udtaler Dronningen. 

Utallige papirhatte og herlige udklædninger, Zahles skoleforestillinger samt teaterforestillinger i privat regi førte i starten af 1980’erne til et samarbejde på amatørplan med veninden Susanne Heerings Danseteater i Næstved, som fortsatte frem til skolens lukning i 2012. 

Alt det fantastisk unyttige
I 1987 inviteredes Dronningen ind som scenograf på tv-teatrets forestilling af H.C. Andersen – Hyrdinden og Skorstensfejeren. I 1990 fulgte Bournonville-balletten Et Folkesagn til Det Kgl. Teater, og siden 2001 balletter til Pantomimeteatret.

Med øjne så store som Rundetaarn – foto Inge Schjødt, 2019

Filmatiseringen af Snedronningen kom i 2000 med 25 af Dronningens découpager, og i 2009 De Vilde Svaner med mere end 100 nye découpager. Alt dette og mere til er fint formidlet på udstillingen, som er blevet til med Shane Brox som udstillingsscenograf og dronningens personlige kurator, kunsthistoriker Elisabeth von Buchwald som fortæller i bogen om Eventyrdronningen.

”Fantasien har godt af at blive brugt, det er min erfaring, den er én af de ting, der ikke bliver mindre af, når den bliver brugt”, fastslår hendes Majestæt. 

Af Inge Schjødt //inge@komkunst.dk

Amalienborg – Chr. VIIIs Palæ
Kongernes Samling
Frem til 19. maj 

En badekåbe fra DalleValle og lidt gyseligt engelsk julepynt – Den lille Snepige

En herlig samling af HM Dronningens papirshatte – foto Inge Schjødt, 2019

Kunst gør en forskel – Thorgej Steen Hansen

Thorgej Steen Hansen – To søjler i spejlsalen, foto Dorte Krogh, 2019

Overskriften kommer fra Statens Kunstfond, og tåler gentagelse i en god sags tjeneste.

En af samtidens særdeles markante billedkunstnere Thorgej Steen Hansen har netop færdiggjort en fornem udsmykning af Albertslund Sundhedshus, finansieret og formidlet i et samarbejde mellem Statens Kunstfond og Albertslund Kommune.

Væk er helt hvide vægge og triste trapperum, ind er kommet en udsmykning Uden titel ( rytmiske forskydninger/rød, gul, grøn, blå og sort) 2019 med bemalede vægge, søjler og lægter i variable mål.

Udsmykningen skaber livslyst for borgere og brugere, der mødes til træning og genoptræning i kommunalt regi, og forhåbentlig også arbejdsglæde i en sektor, hvor det er de ansatte vel undt, at kunsten kan gøre en forskel. 

 

Thorgej Steen Hansen – trappe, foto Dorte Krogh

Thorgej Steen Hansen er født 1967 i Holstebro, bor og arbejder i København. Han er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i København 2004 og Kunstteori og formidling, Filosofi og Nordisk litteratur fra Aarhus Universitet i 1997.

Kunstavisens følgere på facebook har jævnligt glæde af Thorgej Steen Hansens gennemgange af sublime kunstnere fra kunsthistorien, som oversættes og formidles i tekst og billeder.

Flere vil kende Thorgej Steen Hansen fra engagementet i det kunstnerdrevne udstillingssted Sydhavn Station, hvormed han blandt andet udstillede i et kunstswap Først Ud – Så Ind med Den Fri Udstilling i foråret 2017. I 2018 udkom “Ugens Rapport #1”, et kunsttidsskrift – udgivet i samarbejde med Christian Finne og præsenteret hos Storrs Antikvariat i København. Siden efteråret 2018 har udsmykningsopgaven fyldt godt i kalenderen. 

Thorgej Steen Hansen, gangareal, foto Dorte Krogh

Billedkunsten fandt vej hos Thorgej Steen Hansen med tegneglæde og en levende optagethed af musik og tegneserier. Det voksende med interessen for kunst og design på pladecovers, og et besøg hos mestre som Van Gogh og Jeff Koons. Mødet med hustruen, billedkunstneren Lone Bank blev skelsættende og inspirerende, og gjorde, at arbejdet med tegning og maleri blev mere reflekteret. Thorgej Steen Hansen debuterede i 1997 på Charlottenborgs Forårsudstilling i København, hvorefter kunststudierne på Kunstakademiet i København blev påbegyndt. 

I værkerne indgår til tider brugen af lyd og lydoptagelser, som element sammen med video og billedkunstneriske medier som maleri og installation. Interessen for den konkrete kunst i 1900-årenes begyndelse, samt et renfærdigt, abstrakt formsprog kendetegner Thorgej Steen Hansens arbejder. 

Kunsttransformationer til Vanløse
Thorgej Steen Hansens udsmykninger kan opleves flere steder. Også Kulturstationen i Vanløse har fået en kærlig hånd i samarbejde med Jes Brinch, Julie Sass, Tomas Lagermand Lundme, Søren Hüttel, Isabel Berglund, Dorte Naomi, Andreas Schulenburg og ikke mindst projektets kurator, Jonas Hvid Søndergaard, som har forvandlet kulturhusets tagterrasse til et vellykket uderum, hvor kunstudsmykningen går i dialog med arkitektur og aptering. Her møder gæsten Thorgej Steen Hansens udsmykning ved indgangen fra Kulturstationens tagterrasse. 

Thorgej Steen Hansen – gang, foto Dorte Krogh

Albertslund Sundhedshus indvier udsmykningen af Thorgej Steen Hansen mandag 25. februar kl. 16 – 18 med taler, pindemadder og en guidet tur rundt i udsmykningen. Alle er velkomne.

Læs mere: www.thorgejsteenhansen.info

Af Inge Schjødt // inge@komkunst.dk
Publiceret Kunstavisen.dk – februar 2019 

Thorgej Steen Hansen – gangareal, foto Dorte Krogh, 2019.

Sindroms #3 – en journal over farven hvid

Sindroms #3 White issue

Et internationalt team af unge, kreative kvinder har lanceret konceptmagasinet Sindroms, som netop har udgivet sit issue nr. #3 

Hvert nummer beskæftiger sig indgående med en farve, og denne gang er valget faldet på farven HVID.

Et undertema er den blanke side, det tomme rum, som alle kreative kender fra lærredet eller fra skærmen, før de første strøg og linjer falder på plads.

RØD – GUL – HVID – Sindroms #3

Sindroms #1 behandlede farven RØD – med temaer som passion, aggression, kærlighed-had – udforsket gennem arkitektur, design, livsstil og kultur. Farvens mentale signalværdi er også brugt til at se på emner som relationer, røde dage og rummets konstellationer.

Sindroms #2 behandlede farven GUL – med tematikker om et stort spektrum af tvetydige følelser som venlighed, angst, jalousi, lykke, sociale forventninger, feje jokes, junk food og lyst hår. 

I Sindroms #3 får læseren selv farven HVID i hænderne. Der er blanke sider og matte sider, som man selv kan udfylde. Tomhed, ikke som ingenting, men som mulighed. Galleriets hvide podier og laboratoriets hvide vægge får også ord og billeder med på vejen.

The White Lab – Sindroms #3

Sindroms magasinet indeholder foruden artikler, der undersøger aspekter ved de forskellige farver, også udsøgte fotos, design, mode, mad med mere, alt sammen i et æstetisk lækkert formsprog, der peger ned i nuet, og peger frem.

Sindroms fås hos Candy Kiosk, Copenhagen Contemporary, Collage Cph, Louisiana Museum of Modern Art, Normann Copenhagen, Ofr, Sirin Cph, Sankt Annæ Kiosk, Wilde Store, Startup Guide Store samt i gallerier og shops i 20 forskellige lande, heriblandt England, Tyskland, Italien, Frankrig, USA, Mexico, Japan, Kina, Singapore, Litauen og Rumænien. 

Bag udgivelsen står Miruna Sorescu, creative director, Ana Teodorel, commercial director, Natalia Zvachova, marketing assistant, Monique Schröder, editor in chief, og Kotryna Abaraviciute, kommunikation.
Læs mere på sindroms.com

God læselyst – God øjenlyst. 

Kaizen – Sindroms #3