Gådefuldt som en ægte prinsesse – Mary

Jesús Herrera Martinéz – Still Life with Postcards

Den Nationalhistoriske Portrætsamling er blevet en smuk perle rigere med det nye Mary portræt  

”Du er som sådan en rose …” nynner jeg med kursen sat mod Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot, hvor en udstilling af Jesús Herrera Martínez’ forstudier til det nye portræt af Danmarks Kronprinsesse Mary åbner. Sangen dannede en rørende smuk afslutning på DR1s møde med Kronprinsesse Mary i anledning af 50 års fødselsdagen, og den stemningsfulde tone, den fine, rolige klang oplever jeg igen ved synet af portrættet i dagbladene.

På museet i Hillerød møder jeg kunstneren bag, den herboende, spanskfødte Jesús Herrera Martínez, født 1976, som i 2017 vandt konkurrencen Portræt NU!, støttet af Carlsbergfondet. Siden fik han en særudstilling på museet med malerier og objekter, skabt på Fabrikken på Amager og præsenteret med en teknik, som de klassiske mestre fra Venedig. Netop der på Accademia di Belle Arti i Venedig er kunstneren uddannet efter sin bachelor fra Universitetet i Valencia, og viser et kvalitetsniveau og udtryk, som forståeligt vækker interesse hos Den Nationalhistoriske Portrætsamling.

Skitser – Kronprinsesse Mary

Et mood-board til Kronprinsessen
Forarbejdet til portrættet begynder i februar 2021, fortæller kunstneren, som er glad for at vise de mange delbeslutninger og skitser frem. Der skal gå ti måneder med research og mange valg, før processen når i mål.

Jesús Herrera Martínez har samlet en række eksempler fra dansk kunst, hvor det særligt er Anna Anchers motiver, der har gjort indtryk. Anchers stille stuer med sypigerne, hvor blomsternes skygger danser på en blå væg, giver flersidet inspiration, både stemnings-, farve- og kompositionsmæssigt.
Sammen med postkort af andre kvindeportrætter, herunder et af Dronning Margrethe, malet af Preben Hornung, som Kronprinsessen selv sætter stor pris på, komponerer kunstneren et oplæg til samtalen med rekvirenterne og modellen.

– Men, jeg er jo maler, smiler Jesús Herrera Martínez, og forklarer dermed, hvorfor det ikke blot er et foto af inspirationsvæggen, han har med til sin præsentation. Det er et maleri af de udvalgte postkort.

Forarbejdet med modellen
Sammen med Kronprinsessen går han på jagt efter det rigtige rum i kronprinsparrets palæ. Derpå den rigtige stol, de rigtige rekvisitter, den rigtige frisure, den rigtige påklædning, de rigtige smykker og den rigtige positur.

Rummet bliver Kronprinsessens arbejdsværelse med en oval udsmykning af Erik A. Frandsen. Stolen finder han på internettet blandt danske klassikere fra 1956, og låner sig frem. Eucalyptus planten stammer fra Australien, og dens fine løv får lov at kaste sarte skygger ind over den blå bagvæg, som i virkeligheden er grå.

HKH Kronprinsesse Mary – af Jesús Herrera Martinéz
Mål: 120 x 120 cm.

Og så er der Kronprinsessens udtryk. Der skal mange prøver til, som man nu kan se på skitseudstillingen, før kunstneren og kronprinsessen når frem til det, der rammer intentionen.
– Kronprinsessens håndstilling er meget typisk for hende, og jeg oplever, at den afspejler hendes omsorgsfulde engagement, både som familiemenneske og i relation til de mange organisationsopgaver, fortæller Jesús Herrera Martínez.

Fra september til jul
I efteråret fordyber kunstneren sig på det kvadratiske lærred. Et atypisk og moderne valg for et portræt. Lag efter lag vokser billedet frem.
Rummeligt, lyst, poetisk.

Kronprinsesse Mary toner frem i hvid silke.
Kjolen er enkel, med en klassisk bådudskæring og kun få smykker.
Placeret, som en mytisk Havfrue, med et på én gang menneskeligt Anchersk og smukt, aristokratisk udtryk, der minder om den unge Dronning Ingrid. Hvilende i sin alder og sin rolle.

Tak og Tillykke.
Det er meget vellykket, det nye portræt af Kronprinsesse Mary.

 

Portrætskitse af Jesús Herrera Martinéz

Det Nationalhistoriske Museum
Frederiksborg Slot – Hillerød
Frem til 31. august – herefter i Portrætsamlingen

 

Tekst af Inge Schjødt, komkunst.dk
Foto: Det Nationalhistoriske Museum
og Inge Schjødt – klik og se bedre version

Publiceret: Kunstavisen 2 / februar 2022

 

 

Trine Boesen fylder 50 år

Trine Boesen 50 år

Det er et særligt univers med overvældende ophobninger af ting, tegn og bevægelse i vægtløse kompositioner, der kendetegner Trine Boesens kunst. Hun skildrer en kompleks verden og tager ofte udgangspunkt i verdensrummets uendelige firmament.
Den 23. februar rundede kunstneren de 50 år.

Trine Boesen er opvokset i Gl. Rye. Som barn i landsbymørket holdt hun øje med de billioner af klare stjerner, der kunne ses på nattehimlen med det blotte øje. Det fremkaldte forsøg på at begribe det uendelige univers og potentielle fremtider.

Hun blev optaget af en billedverden med kaos og orden, og af hvordan vi mennesker påvirker verden, og hvordan verden påvirker os. Med penslen transformerer kunstneren hverdagsobjekter som eksempelvis ungdommens discokugle, vejskilte, eller tv’ets remotecontrol og lader dem indgå i et nyt kredsløb, der ofte rummer et kontroltab.

Boesen er uddannet først på Det Jyske Kunstakademi i Aarhus, og derpå Det Kongelige Danske Kunstakademi i København. De tilsammen 7 år blev brugt på at undersøge og udvikle et sprog, hvor den velkendte verden bliver sat over for det uendelige rum.

Trine Boesen set hos MøllerWitt

Noget hun siden har vist i udsmykninger til Vestre Landsret Viborg og Fyns HF i Odense, på en god række soloudstillinger i gallerier, i kunsthaller og på museer, som Trapholt, Brandts Museum, og Vejle Kunstmuseum. Hun er tillige repræsenteret på ARoS og Kunsten i Aalborg.  

Internationalt har kunstneren et samarbejde med I-20 Gallery i New York og Fiebach & Minninger i Køln. Herhjemme repræsenteres kunstneren af Galleri MøllerWitt i København.

Tekst redigeret af Inge Schjødt, komkunst.dk
Publiceret: Kunstavisen 2 / 2022 

Samlinger med sjæl på Gammelgaard

Udsnit af Simon Grimms samling, 2022

Kunstnernes Kunst viser hundredevis af unikke værker og 11 forskellige måder at samle på

– Har du tre af noget, så er det en samling, introducerer Simon Grimm, da jeg møder ham i Herlev, hvor han har kurateret udstillingen Kunstnernes Kunst på Gammelgaard sammen med Jacob Hoff og Lilybeth Sebaldus.

Udstillingen giver et sjældent blik ind i samtidskunstens mangfoldighed, og er ganske anderledes præsenteret end det, publikum i dag ellers typisk bliver budt på.

– Vi har inviteret elleve kunstnere, med hver sit udgangspunkt, til at vælge ud af deres private samlinger, og arrangere det her på Gammelgaard, og det har givet et særdeles interessant resultat. 

De elleve kunstnere er Ann Sophie von Bülow, Elsebeth Jørgensen, Jacob Hoff, Jesper Fabricius, Jørgen Carlo Larsen, Kathrine Ærtebjerg, Lasse Krog Møller, Lilybeth Sebaldus, Melou Vanggaard, Simon Grimm og Svend Danielsen.

Hver samling er på én gang et skatkammer og en tidsrejse, som spejler samlerens individuelle passion.

Samlingerne spænder fra bare 13 numre til over 100.
– Tre af de elleve deltagere bruger det at samle i deres egen praksis, fx Lasse Krog Møller, der nok huskes for sine samlinger af cigaretskod. Jesper Fabricius samler på udklip, som ordnes omhyggeligt indenfor et  tema, før de præsenteres i glas og ramme. Og Elsebeth Jørgensen samler på samlinger, hvor objekter går i dialog.

Samlet af Lilybeth Sebaldus og Melou Vanggaard

– En af kunstnerne, Lilybeth Sebaldus, har været ude at låne værker fra vennernes vægge, så det er en samling af favoritværker, frem for noget hun har fundet og ejer selv. En anden viser en stor samling af blot en enkelt kunstners værker, christianitten Kaj Christensen (1938-2016), gengivet i sort/hvide fotos, som før har været vist på Gallopperiet, Stadens Museum for Kunst.

Flere har gennem årene byttet sig til værker af andre af deltagerne, og knyttet bånd. Kunstnerne viser ligeledes egne værker, og gengangerne understreger temaet, Kunstnernes Kunst.

I forlængelse af Efter Billeder
Som på udstillingen Efter Billeder på Janus – Vestjyllands Kunstmuseum og hos SAK i Svendborg i 2021, hvor Simon Grimm også var med til at kuratere, har deltagerne fået stillet en god håndfuld spørgsmål om baggrunden for deres valg.

– Hvornår begyndte du at samle på kunst, og hvad var dit første værk?
– Hvad kendetegner din samling?
– Hvad er en samling for dig, og hvorfor samler du?
– Hvad fortæller samlingen om dig? – Hvad kan du bruge din samling til?
– Hvilke sammenhænge er der mellem din samling og din kunstpraksis?

Disse spørgsmål besvarer de elleve i kataloget, og på plancher i udstillingen. Meget betegnende er fornemmelsen af relation, tilhør og kollegialt fællesskab en vigtig motivationsfaktor.   

Kathrine Ærtebjergs væg i Ny Lade på Gammelgaard

Med sjæl
Et par af samlingerne præsenteres som udpræget æstetiske i udvalget, det gælder særligt Jacob Hoffs og Kathrine Ærtebjergs bidrag, men også Jørgen Carlo Larsens brokker fra Nordhavnstippen, hvorimod samlingerne af Simon Grimm, Jesper Fabricius og Svend Danielsen går i en helt anderledes retning med en skøn blanding af ophobede genstande, originale plakater, billetter, kunstværker og efterladte skitsebøger.

Alt i alt rummer udstillingen tæt på 500 værker, og det kan anbefales at følge en af omvisningerne, at tage sig god tid, at gøre det i etaper, og måske at komme igen.

God fornøjelse på Gammelgaard i Herlev, hvor der er fri entré.

Kunstnernes Kunst på Gammelgaard
Gl. Klausdalsbrovej 436 – Herlev
Frem til 6. marts

Svend Danielsen i Gl. Lade på Gammelgaard

Af Inge Schjødt, komkunst.dk
Publiceret: Kunstavisen.dk – februar 2022
Klik ind på illustrationerne, og få dem vist i en bedre kvalitet. 

Ukendt kunstner, tilhører Simon Grimm

 

 

 

 

 

Sven Dalsgaard, Dannebro, tilhører Simon Grimm