Rasmus Stensgård Støvelbæk døde søndag 22. januar 2023 på Sankt Lukas Hospice.
– Kun 50 år gammel, men med et betydeligt eftermæle, som tusindvis af brugere af den kollektive trafik har gavn af på daglig basis.
For Rasmus Stensgård Støvelbæk opfandt sms-billetterne, som hurtigt fik 30.000 daglige kunder.
– Midt i den komplekse udvikling af Rejsekortet indså Rasmus Stensgård Støvelbæk mobiltelefonens mulighed som en personlig betalingsterminal, kunderne snart ville have ved hånden.
– Der skulle dog gå næsten syv år med at modne visionen og med at skabe sig de nødvendige alliancer til realisering af betalingsløsningen.
Han førte ideen videre i DSB til etablering af den første, større salgskanal med mobilbetaling i DK, der kom til at omfatte abonnementskort/ månedskort/periodekort, med mere.
– Siden præsentationen i januar 2009 er det blevet til et højt, tocifret millionantal mobilkøb af rejser i den kollektive trafik, og flere betalende kunder.
Rasmus Stensgård Støvelbæk var uddannet cand. mag. i dansk og kommunikation fra Roskilde Universitetscenter. I forbindelse med en praktikperiode kom han i 1998 til DSB S-tog, og viste her sin udprægede forståelse for især hovedstadsområdets kollektive trafik, kundernes interesser og innovative perspektiver indenfor storbyens trafik og planlægning.
Han tiltrådte som kommunikationsmedarbejder i 2001, og forlod DSB som produktchef med 360 graders ansvar for alle pendlerprodukter i 2015.
I kortere ansættelsesperioder fik også Realdania, Yoli og Erhvervsstyrelsen gavn af Rasmus Stensgård Støvelbæks talent for projektledelse og analytisk kommunikation.
Der imellem bloggede han med Urbane Skriblerier om byliv, byudvikling, arkitektur og politik – og var glødende tilhænger af fodboldklubben FCK.
Han var dertil en fremragende guide i andre storbyers trafiksystemer med særlig begejstring for bl.a. Berlins U-bahn og S-bahn, samt for Hamburg, London, Amsterdam og Stockholm, hvilket kollegerne fik mulighed for at opleve på både faglige studieture og private rejser.
Rasmus Stensgård Støvelbæk efterlader sig fire døtre af to ægteskaber, sin hustru Ditte Stensgård Støvelbæk – med hvem han fik den nu kun femårige Dyveke.
Han efterlader desuden et stort antal kolleger og samarbejdspartnere, primært fra de kollektive trafikselskaber i Hovedstadsområdet, hvor han lagde sit livsværk.
– I Rasmus Stensgård Støvelbæk fik vi en højt respekteret og værdsat kollega, der dedikeret satte kundernes interesser i fokus – både i forhold til forbedringer af S-togenes køreplaner og de nævnte billetkøbsmuligheder, men i stort set alt, han beskæftigede sig med. Han er et eksempel til efterfølgelse, qua sin tjeneste for det kollektives interesser.
– En kreds af kolleger forsøgte i 2022 at indstille ham til et Ridderkors, men initiativet stødte desværre på grund i bureaukrati, GDPR-regler og stivnede kotumer.
I stedet modtog han bronzefiguren UDSYN,
doneret af Stine Ring Hansen, Raadvad.
. . . . .
For godt et år siden viste et pludseligt ildebefindende sig at skyldes en tumor i hjernen.
– Bravt fokuserede Rasmus på det positive i tilværelsen. Eksempelvis gennem al den musik, han ivrigt lyttede til.
– Dagligt, så længe evnerne rakte – delte han et musiknummer via sociale medier, og styrkede den kollektive hukommelse med musiknumre og navne, som hans netværk satte stor pris på.
– Også sygdommen formåede han at formidle.
Alt for tidligt kom afskedens stund med denne enestående, talentfulde personlighed.
Vore tanker går til hans piger, til familien og de nærmeste.
Æret være Rasmus Stensgård Støvelbæks minde.
. . . . .
Rasmus Stensgård Støvelbæk
Født 26. oktober 1972 – døde 22. januar 2023.
Tidl. Rasmus Støvelbæk Olsen – Navneændring i 2017
ved ægteskabet med Ditte Stensgård – bosat i Valby.
Han er bisat på Bispebjerg Kirkegård.