Rummet // Danskeren // Mennesket – Wandel / Mogensen

Danskeren i rummet
Kunstavisen 5 / 2024

Maria Wandels store portræt af den danske astronaut Andreas Mogensen går én under huden

Vægtløst svæver han dig i møde, den danske astronaut Andreas Mogensen på billedkunstner Maria Wandels markante portræt. Det er malet på glas og belyst indefra i den specialfremstillede, dybe, boksramme af mahogni, tappet sammen af ahorn og forsynet med et element af uendelighed – den såkaldte Infinityboks – midt i billedet.

Det måler 210 x 150 cm, og man skal bestemt møde det billede i virkeligheden.

På den ene side af glasfladen har Maria Wandel skabt en farverig, abstrakt baggrund, der indeholder glimt af universet, som Andreas Mogensen har set og sendt til Jorden på sin 199 dage lange færd på Den Internationale Rumstation.

Kunstneren har her transformeret reminiscenser af Andreas Mogensens videoer, set fra hans yndlingsrum Cupola med maleriets akrylmaling og spejlglas på en måde, der får beskueren til at gå på opdagelse i værkets mange lag. Hist og her anes et landskab, måske en af de 16 daglige solopgange og -nedgange, som rumstationen gennemløb på jorddøgnets 24 timer.

Et anderledes astronautportræt
På forsiden af den tunge glasflade har Maria Wandel skabt et vellignende, men overraskende portræt af Andreas Mogensen.

Vi møder ham i et eftertænksomt øjeblik, i et frikvarter uden PR-smilet og uniformens glamourøse emblemer. I stedet holder han med en vis alvor den gådefulde Infinityboks, formet i 3D af spejle, lys og en cirkel af bladguld. Her er symbolet på det, det hele handler om – opdagelserne, forskningen, menneskets uendelige længsel efter at få overblik over universet – dets skabelse, og alt hvad der mon må være derude.

Portrætafsløring på Frederiksborg 2024

Med sin på én gang abstrakte og konkrete tilgang har kunstneren formået at give os et værk at undres over. Vi inviteres med i rummet og inspireres til at dele astronautens og videnskabsmandens urtrang til at opdage og undersøge. Det flerdimensionelle forlener det klassiske portræt med et element af den teknologi, vi præges af i dag. Det ajourfører hermed kunsthistorien.

Universets gåde
Værket blev afsløret af hovedpersonen selv og kulturminister Jakob Engel-Schmidt 4. maj i Frederiksborg Nationalhistoriske Museums Portrætgalleri, efterfulgt af et offentligt arrangement i Riddersalen, hvor børn og voksne kunne opleve at komme tæt på den verdensberømte dansker, som gerne delte sin veneration for Jorden og fremtiden i rumforskningen.

På Frederiksborg Nationalhistoriske Portrætgalleri var alle så starstruck, at kunstneren end ikke blev nævnt i velkomsten. Så meget mere velfortjent var klapsalverne til Maria Wandel ved præsentationen i Riddersalen, hvor hyldesten bekræftede portrættets berettigelse.

Frederiksborg ∙ Det Nationalhistoriske Museum
Frederiksborg Slot – Hillerød
Permanent i portrætsamlingen

Af Inge Schjødt, komkunst.dk
Publiceret: Forsideartiklen på Kunstavisen 5 / 2024 – maj 2024
… … … 

Lisa Bjerregaard i forgrunden – Andreas Mogensens Mor genkendte glimt i udstillingen

Børnene tegnede, mens voksne fortalte i Riddersalen 4. maj 2024

 

 

 

 

 

 

 

Detalje med spejl

 

Møbelsnedker Asger Mahnecke Traelala, 2024

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

.. … …

PS: Møbelsnedker Asger Mahnecke har lavet rammen i mahogni og ahorn
– Læs mere hos Traelala 

Foto: det færdige portræt krediteres
Frederiksborg ∙ Nationalhistorisk Museum.
Jonathan Damslund 

Fotos fra afsløringen af Inge Schjødt, komkunst.dk

 

 

 

Metamorfoser ved nat og ved dag – Torben Thim

Torben Thim – Klippede former

Atelierudstilling på Rosenplanteskolen i Løve med Torben Thims egne værker

Nogle kunstnere besidder en palet af talenter fra forskellige faglige felter, der får vekslende fokus i livets løb. For snart 45 år siden skifter Torben Thim atelieradressen i København ud med et stråtækt bondehus i Løve på Vestsjælland, midtpunktet i en usædvanlig rosenplanteskole, skabt af den aldrende rosenkender Valdemar Petersen (1901-1986).

Torben Thim, der er blevet grebet af roserne og deres vidtspændende fortællinger, flytter ind på sin 33 års fødselsdag i 1979, og tager videreførelsen af den historiske rosensamling til sig. Arkitektur- og filosofistudier bliver sammen med tegne- og malerkunsten ikke lagt helt på hylden, men må for en tid sættes i anden række.

Kunsten, som han skabte fra midten af 1970’erne med udstillinger på Charlottenborg og på Den Frie i godt selskab med blandt andre powerparret fra Birkerød, maleren Bent Stubbe Teglbjærg og keramiker Conny Walther, kalder igen og igen.

Den snart 78-årige Torben Thim har netop åbnet Planteskolens glashus og atelierbygning for en udstilling af egne værker.

Hvad byder vi Jorden?

Torben Thim – installation

En installation af ti glascylindre er det første, man ser. Hver af dem er fyldt til randen med håndstore og mindre objekter, som enhver anden ville have smidt i skraldespanden. Kontrasten er markant i forhold til Glashusets Clematis og italienske terracotta.

– Det begyndte med et barns glemte hårspænde, og derefter smed jeg lommens overflødige dimser samme sted hen. Over ti år er der akkumuleret utallige stumper.

– Hvad bliver det ikke til for vores Jord, når flere milliarder forbruger på den måde? spørger Torben Thim.

Nattens drøm er dagens motiv

I malerierne møder vi en blanding af abstraktioner og figurative elementer, nogle med reference til havekunsten, som de to motiver med Topiaries, rundt klippede former, set i en tysk specialplanteskole.

I en serie motiver med kvindekroppe har modellerne røde, næblignende masker for ansigtet?

– Kvindens væsen er for mig et mysterium. Det har jeg altid ønsket at afsløre, men jeg har aldrig kunnet male mig frem til hendes ansigt. Der kommer en maske på undervejs, fortæller han.

Torben Thim – Den korsfæstede

Kristendommens korsfæstede Kristus er et tilsvarende mysterium i kunstnerens motivverden.

Allegorier fra litteraturen og gedigent indrammede rene, maleriske abstraktioner optræder side om side i en farvepalet, skabt på gehør.

– Når jeg sætter mig i min malestol og griber om malekrykken – om jeg har smerter, bekymringer eller et sind fyldt af glæde, så går der snildt 6-8 timer i den særlige tilstand af fordybelse. Det er metamorfose i farver!

Vi tror ham på hans ord. 

… … …

Rosenplanteskolen Løve
Plantevej 3 – Høng
Frem til 1. juni 

… … …

Af Inge Schjødt, komkunst.dk
Publiceret: Kunstavisen 5 / 2024 – maj 2024 

… … …

 

Af Torben Thim

 

Gallerist Annegrethe Davis 25 års jubilæum

Jubilaren Annegrethe Davis i Bredgade

Annegrethe Davis fejrede 1. maj 25 års jubilæum som gallerist i Bredgade i København. Her repræsenterer hun danske og internationale kunstnere, viser glaskunst og keramik og skaber udstillinger og events, ofte relateret til udenlandske ambassader, baltiske og nordatlantiske repræsentationer.

Annegrethe Davis har gennem årene præsenteret en bred vifte af udstillinger fra klassisk modernisme, over 1980’ernes poetisk-narrative fortællinger til de lærde figurative realister i udstillingsrækken Realistisk Set.

Hun har åbnet galleriet for unge talenter med rødder i graffitikunsten, såvel danske Næblerød, som svenske og islandske malere, og hun har taget klimadiskussionen I Sagens Natur.

Annegrethe H. Davis fik grundlagt sin interesse for kunst fra 11-års alderen, idet hendes far, Kurt Hansen drev Bredgade Kunsthandel i København. Her lærte hun lærte indramning, og mødte talrige af tidens kunstnere. Efter studentereksamen arbejdede hun med kunstformidling i USA og Tyskland.

I 1999 overtog hun Bredgade Kunsthandel og rammeværksted og har videreført kunsthandlen, først med to afdelinger, Klassisk Modernisme og Samtidskunst, siden 2021 samlet under navnet Davis Gallery, Contemporary Art.

Samtidskunstnere i Bredgade 69

Gennem en årrække har hun bidraget til branchens udvikling gennem sin indsats i sammenslutningen Danske Gallerier og ved messeaktivitet i ind- og udland.

Af Inge Schjødt, komkunst.dk
Publiceret: Kunstavisen 5 / 2024 – Navne
… … …               

Internationalt anerkendte glaskunstner Lene Bødker udstiller My Inner Garden

 

Realisterne Håkan Nyström og Thor Lindeneg 

  

Solnedgangsbilleder på Fyrgården – Rikke Bjørn

Af Rikke Bjørn – Untitled

Den sfæriske geometri i Rikke Bjørns optisk-konkrete værker er meditativ som en solnedgang

Der er den smukkeste udsigt over Isefjordens udløb i Kattegat fra udstillingsstedet Fyrgården i Hundested. Kun et stenkast derfra ligger grønlandsfareren Knud Rasmussens Hus, så der er flere gode grunde til at sætte kursen mod Hundested og besøge Rikke Bjørns udstilling hos Hundested Kunstforening.

Indenfor på de to etager i den gamle fyrmesterbolig præsenterer Rikke Bjørn et tværsnit af værkserier, skabt indenfor de seneste 5 år. Hun maler en elegant og farvemæssigt moderne udgave af optisk-konkret kunst.

Visuelt har værkerne ikke direkte så meget med traditionelle solnedgangsbilleder at gøre – og dog. Den meditative effekt ved at betragte dem minder meget om solnedgangens enkle, varierende og beroligende perspektiv. Pulsen sænkes!

Rikke Bjørn – Untitled

Optisk kunst er for alle
Den klassiske variant af Op-Art, optisk kunst fra starten af det 20. århundrede ved Victor Vasarely og Bridget Riley, var skabt med det demokratiske formål, at kunstoplevelsen skulle være for alle uden krav om særlige analytiske færdigheder.

– Her er ikke en hel masse at fortolke, fortæller Rikke Bjørn om den maleriske genre, hun arbejder med.
– Det er den enkle komposition og de forskellige optiske virkninger, som er interessante.
– De fremkommer undervejs, som jeg arbejder mig frem med pensel og tape, fortæller Rikke Bjørn.

Som matematiker og systematiker skabte hun i gymnasietiden sin egen farvelære ved at farvelægge blokkevis af ternet papir. Farveøvelserne kommer hende nu til gode. Intuitivt i maleprocessen vælger hun farvernes rækkefølge.

De første eksperimenter i en ny serie er gerne legemsstore for at få en sanselig dialog i gang. Billederne bliver til på helt hvide lærreder, hvor hun starter med figuren i midten, og derfra bearbejder kompositionen ud på fladen. Her danner hun optiske forløb af stribede farvelag med flader og rum, der har mere eller mindre mættede overlap. Den samme hvide baggrund ser pludseligt forskellig ud, og det giver nogle unikt visuelle effekter, når farverne spiller op til hinanden.

Striber og cirkler

Rikke Bjørn – Untitled

Linjeløbene optræder perspektivisk som et trompe-d’oeil, der udfordrer synssansen. En elipseform bliver kuglerund, og i de stribede vægge i et frontalt perspektiv ændres rummets form ganske overraskende, når du flytter dig i forhold til billedet. En anden stribet flade træder frem, for derpå at træde tilbage i en ny dybdevirkning, mens du betragter den.

Oplevelsen af Bjørns indfarvede 3D-epoxyværker, de lange lærredsstokke og malerierne er som at blive givet en pause i en verden af visuelt overload.
– Her skal vi ikke forarges eller stødes, men blot være – og forundres for en stund.

Hundested Kunstforening
Fyrgården – Fyrstien 1 – Hundested
Frem til 16. juni 

Af Inge Schjødt, komkunst.dk
Publiceret: Kunstavisen.dk – maj 2024

Se flere fotos fra udstillingen på facebook
komkunst.dk – 14. maj 2024

Rikke Bjørn – Untitled

NB! Kunst skal ses i virkeligheden
– særligt for farvegengivelse og proportioner

Objekter – Rikke Bjørn