Grafik og fotokunst på Lindegaarden

Udstilling på nymalede vægge i Lindegaarden

Kulturstedet Lindegården i Kgs. Lyngby byder på ny, stor udstilling af grafik og fotokunst med Karen Serena og Josephine Ernst

Fra 29. oktober blev visionerne til virkelighed for ildsjæle og arrangører på Kulturstedet Lindegaarden i Kgs. Lyngby, som længe har ønsket at vise udstillinger af billedkunst på stedet.

Frem til og med 20. november danner SALEN rammen om grafiske værker af Karen Serena og fotokunst af Josephine Ernst, som begge to i forvejen har en vis tilknytning til Lyngby.
– Nu er muligheden der for at stifte et nærmere bekendtskab med deres kunst, når Inge Schjødt, som kurator for de første seks måneders udstillinger, byder indenfor til en egentlig kunstudstilling i samarbejde med Kulturstedet Lindegaarden.

GRAFIK ∙ KAREN SERENA

Naturen er for Karen Serena en uudtømmelig kilde. I lyset, i mørket, i strukturer og farvespil er der inspirationer at finde til grafikken, som hun skaber i fortrinsvis store formater. På udstillingen på Lindegården viser hun collografi, trykt med pap, koldnålsradering og linoleumssnit, kombineret med andre materialer, der kan give et aftryk. I motiverne møder vi årstidernes skiften samt kontrasterne mellem de voldsomme naturkræfter og det rolige landskab, trykt på skrøbeligt rispapir.

Karen Serena – Natur III

Karen Serena var først optaget af tekstiler, og valgte så grafikken og det malede billede som medier for sine udtryk. Hun er uddannet fra Kunstakademiet i København 1980, Danmarks Designskole, samt akademier og kunstskoler i udlandet. Siden sin debut på Charlottenborg og på Kunstnernes Efterårsudstilling på Den Frie i 1983 har Karen Serena medvirket på en lang række af udstillinger i ind- og udland.

Kunstneren er lokalt tilknyttet, idet hun har værksted i Den Gule Længe ved Damhuset, og er et aktivt medlem af bestyrelsen for Lyngby Kunstforening.
Medlem af BKF Nordsjælland, Kvindelige Kunstneres Samfund, Kunstnersamfundet og de grafiske værksteder i Næstved og på Fyn, samt Kunstnerforeningen af 18. november. Karen Serena virker desuden som underviser i Værløse på Skovhusets Kunstskole.

FOTOKUNST ∙ JOSEPHINE ERNST

Josephine Ernst skaber efter årtier som scenograf sine egne rum i udtryksfuld fotokunst. Lag på lag ophæver hun fotografiets virkelighed og kombinerer øjeblikkets tanker og følelser med historiske, arkitektoniske spor.

Josephine Ernst – Aldrig mere krig.

Billederne af Josephine Ernst indeholder to sider – de er både billeder af noget og billeder noget, når de repræsenterer betragtninger over vores europæiske kultur og nutidens dilemmaer, ondt og godt fortolket i lys og skygge.

Motiverne finder hun i metropoler som Berlin og Venedig, hvor eksempelvis Venedig Biennalens udstilling af tyske Anselm Kiefer gav inspiration til tankevækkende scenerier, der afspejler historiens op- og nedgange i nye udtryk. Tidens tand på slidte interiører spiller en stor rolle i mange af billederne, fordi det fascinerer og samtidig skræmmer. Samtidens udfordringer med menneskets indflydelse på natur og klima kalder også på kunstnerisk behandling.

Josephine Ernst er uddannet scenograf fra Skolen for Brugskunst, 1978. Hun bor og arbejder i Holte, og er medlem af bestyrelsen for Lyngby Kunstforening og BKF Nordsjælland. Hun er medlem af Billedkunstnernes Forbund, Kvindelige Kunstneres Samfund og Danske Scenografer. Josephine Ernst er særdeles aktiv som organisator af kunstrejser og udstillinger, bl.a. for Kunstrunden Nordsjælland, og ikke mindst som udstiller i ind- og udland.

Stemningsfulde glimt af ny udstilling på Lindegaarden

Karen Serena & Josephine Ernst
Grafik – Fotokunst
29.10. – 20.11.2024

Mød kunsten Fernisering
8. november kl. 13-16
Lindegården, Peter Lunds Vej 8
2800 Kgs. Lyngby

Tre stjerner fra provinsen – Tychos Fonds Pris

De tre prismodtagere sammen med advokat Torsten Pedersen og bestyrelsesmedlem Steffan Herrik

Tre stjerner fra provinsen er belønnet med Tychos Fonds Pris, og velgørende er det at se, når en markant legatuddeling tilfalder kunstnere udenfor københavner-parnassets cirkler

Den velfortjente hæder fra Tychos Fonds Pris er i år tildelt maleren Külli Suitso fra Middelfart, billedhugger Lisbeth Krag Olsen fra Otterup og tekstilkunstner Marianne Noer fra Holstebro.

De tre kunstnere modtager hver 60.000 kr, og sideløbende skænker fonden værker af de tre for samme beløb til Rudersdal Kommune.

Hos Tychos Fond, som blev stiftet i Birkerød i 2000 efter en testamentarisk gave fra Valborg og Richard Tycho, er målet at nå ud til højt kvalificerede kunstnere, som bor og arbejder udenfor det stærkere rampelys i hovedstaden. Legatet kan ikke søges, det er tildelt efter indstilling fra fondets tre bestyrelsesmedlemmer, og blev lørdag 5. oktober uddelt for 25. og for sidste gang i Birkerød Gamle Præstegård.

Malerier, der mærkes
Külli Suitso præsenterer en helt ny serie på fem malerier – Let’s Take A Piece of Clay – inspireret af et kinesisk digt og Salomons Højsang.

Külli Suitso – Let’s Take a Piece of Clay, no 2.

Længe har det skrøbelige ler figureret som symbol på mennesket i hendes værker, men denne gang i mere sanselig forstand, når hun smukt erotisk fortolker digtets fem strofer om den længselsfulde forening af mand og kvinde.
Kunstneren vil være de fleste bekendt for sine motiver med militære hjelme, der ligger som et tegn under hendes estisk-danske livsfortælling. Külli Suitso er kunstpædagogisk uddannet fra universitetet i Tartu og virker som censor og som underviser på Århus Kunstakademi.

Skulpturer, lige til at føle på
Fra Fyn kommer også billedhugger Lisbeth Krag Olsen, som lader sig inspirere af naturens underfulde strukturer. Dem omsætter hun først i ler, og hugger dem så i den skønneste hvide marmor fra de kendte stenbrud i toscanske Carrara.

– Man må gerne føle på de silkeglatte mønstre og røre ved de elegante marmorfrø, som sætter associationer i gang.

Marmor af Lisbeth Krag Olsen og maleri af Külli Suitso

Lisbeth Krag Olsens bidrag til fonden ses indenfor i den røde hall, smukt sat sammen med maleriet af Külli Suitso med Den næsten gennemsigtige hjelm og Svigermors knapper.

Tankevækkende tekstiler
Marianne Noer, uddannet på Textilskolen i Holte og Designskolen i Kolding er i 2024 debuteret på Charlottenborg. Hun skaber sanselige og tankevækkende værker på væven med hør, bomuld og uld i en vekslende dans, hvor skud og kæde bruger – og bryder – ældgamle mønstre.

Hun kilder beskuerens blik med uens lagte skud, hvor der ikke er tale om sjuskeri, men i stedet en velvalgt pirren af opmærksomheden i de stribede faner, som snildt kan hænge frit i rummet, som alkovens gardiner gjorde det.

Birkerød Kunstforening byder på en yderst vellykket udstilling med de tre legatmodtagere. Kunstavisens skribent anbefaler varmt et besøg med seks stjerner.

Tychos Fond hos Birkerød Kunstforening
Stationsvej 32 – Birkerød
Frem til 27. oktober

Af Inge Schjødt, komkunst.dk
Publiceret: Kunstavisen 9 / 2024

Marianne Noer – Making of a Wall og tre bronzer

Marianne Noer ved sit værk af sisal – Making of a Wall

Vellykkede Forbindelser i Pakhusgalleriet – Nykøbing Sj.

Stedsans med gæster 2024

Det er lykkedes at skabe en seværdig udstilling ud af otte kunstneres forskellige udtryk

Kunstnergruppen Stedsans har indtaget de to etager i Pakhusgalleriet i Nykøbing Sjælland med en flot kurateret udstilling under navnet Forbindelser.
Der er otte medvirkende – Vi præsenterer gæsterne først: Linda Sandbjerg (skulpturel papircollage), Tina Hvid (keramisk skulptur) og Christian Harbsmeier Brøgger (maleri). Gruppens faste medlemmer er Michael Abel (fotografi), Gitte Valentiner-Branth (maleri), Gitte Winther (keramisk skulptur), Vibeke Jensen (maleri) og Line Højmann (maleri).

I tråd med den valgte fælles titel på gruppeudstillingen har de to kuratorer, Vibeke Jensen og Line Højmann, lagt vægt på at former, fremstilling og farver flettes sammen, så der visuelt dannes samhørighed mellem værkernes udtryk på trods af forskelligheden. På første etage har kuratorerne blandet kortene individuelt, og på anden etage ses kunstnernes værker placeret, så den enkeltes arbejder fremstår mere samlet. Det giver en flot, afvekslende og harmonisk udstilling, hvor ingen forsvinder i mængden.

Værker af Michael Abel, Linda Sandbjerg, Christian Harbsmeier Brøgger og Tina Hvid

På udstillingen vises Michael Abels sanselige fotografiske øjebliksbilleder af naturen, og Vibeke Jensens malerisk-poetiske fortolkning af denne. Line Højmanns abstrakte koloristiske landskaber går godt i dialog med Tina Hvids organiske keramiske værker, og Christian Harbsmeier Brøggers næsten monokrome, mørke rum sitrer af lys og glimt af mystik.

Gitte Valentiner-Branths arkitektoniske abstraktioner vokser i Pakhusgalleriets rustikke etager, hvor Linda Sandbergs elegante, skulpturelle papircollager kombineret med Gitte Winthers mere rå keramik giver et glimrende, fysisk modspil til malerierne på væggene. 

Her er det drømme og virkelighed, poesi og menneske, billede og natur, lys og mørke, der sætter udvekslingen mellem kunstner og beskuer i værk.

Udstillingen Forbindelser kan opleves frem til 26. oktober.
God fornøjelse.

Pakhusgalleriet

Vesterbro Torv 4 – Nykøbing Sj
Frem til 26. oktober

Af Inge Schjødt, komkunst.dk
Publiceret: Kunstavisen.dk – oktober 2024

Udstillingens anden sal  

Vibeke Jensen, Line Højmann og Tina Hvid   

Udstillingens første sal

Helt ærligt? – kunstnergruppen Aspekt

Udstillingen Green Aspects 2024

Kunstnergruppen Aspekt har i tidens ånd valgt den grønne farve som et fælles benspænd og kommer ud med syv individuelle bud

Det er som om, der er blevet nedlagt et fintmasket og strategisk korrekt skema hen over langt de fleste udstillinger på tidens kunstscene, som kunstnerne og udstillingsstederne så forholder sig til.
– På et af felterne står dagsordenpunktet: klima, miljø og natur med store, tydelige tegn.

I det intime gallerilokale hos københavnske Kunst86 stråler syv forskellige grønne værker gæsten i møde. Udstillingen Green Aspects er blevet til ud fra kunstnergruppen ASPEKTS ønske om at arbejde med det fælles benspænd.
– Et benspænd, som dels kunne give et stramt udtryk i udstillingen, dels ville få den forskellighed, der er i kunstnernes maleudtryk til at fremtræde stærkt, fortæller en af deltagerne, Susanne Bang-Dahl.
– Alle syv maler derfor kun med farver inden for den grønne skala samt i formatet 100×120 cm.  

Fernisering på Green Aspects i Kunst86

Ophængningen er sat i form af en frise, der er passer godt ind i det fine lokale i Galleri Kunst 86 i Ryesgade i København.

Syv grønne veje
Det er ikke tilfældigt, at kunstnerfællesskabet har valgt den grønne farveskala, men hver af kunstnerne har tolket opgaven ud fra den maleæstetik, som er karakteristisk for den enkelte.

I forskellige sammenhænge symboliserer det grønne flag noget positivt, og i Susanne Bang Dahls maleri refererer hun til den moderne dating-side Tinder, hvor flaget er tegn på den gode relation. Almindeligvis må beskueren selv tolke kunstnerens koncentrater af hårdt beskårede, skyggefulde elementer, men her får vi en hjælpende hånd af den symbolladede titel. Selve billedet peger i retning af, at her er noget at kæmpe for på den mere politisk betonede scene.

Ulla Hauer maler eksperimenterende ud fra gamle fotos i kombination med mobiltelefonens pixelerede fortolkningsmuligheder. Sædvanligvis printer hun motiverne ud, men her byder dansen med penslen på lærredet på en mildere fortolkning af den selvstændige kvinde fra det århundrede gamle visitkortfoto.

– Vi får en snak om det maskuline og det feminine blik, og betydningen af de forskellige dagsordner, som hos Ulla Hauer foranlediger en indgående research og fordybelse i den samfundsmæssige udvikling, der kalder på flere fremskridt i kunstnerens optik.

Gitte Valentiner-Branth udfolder den grønne farveskala

Perspektiver og rum i moderne villa arkitektur fra 1960’erne og fremefter inspirerer Gitte Valentiner-Branth.
– Her er en følelse af frihed, af at stå stærkt, udtaler kunstneren, der har fået et luftigt univers ud af den grønne farveskala, som udfoldes med accenter fra turkisgrønt til citrongult under det olivengrønne tag.

Susanne Luup arbejder med menneskets udtryk i forskellige genkendelige opsætninger, ligeledes ud fra fotomateriale. Her præsenterer hun et billede af kunstnergruppen bag udstillingen, sat ind i den grønne samtid.

Mette Brinch arbejder med rumlige objekter i træ, hvor hun placerer drejede former i et miljø, der skaber sin egen rytme og spænding, baseret på farvernes og lysets skiften. Her kan man synke ind og meditere.

Inger Bennigsen, der også er galleriets vært, maler motiver med blomster i abstraherende beskæringer, så de ikke fremstår realistiske. Her er vi inviteret med på en vandring ud i det grønne, hvor beskueren får plads til at danne sine egne associationer i lyset og i mørket – måske er vi i en regnskov, der er så betydningsfuld for vores eksistens?

Stine Yde – Nevergreen, 2024

Stine Yde greb den grønne udfordring an fra en anden vinkel, og spurgte sig selv, hvad der i hvert fald ikke er grønt. Det kom der flere ideer ud af, indtil isbjørnemoderen dukkede op med sin unge, og valgte pladsen på lærredet, der fik titlen Nevergreen.

Subtilt føres tankerne hen til naturen og klima-problematikken, som uundgåeligt også ligger kunstnerne på sinde. Benspænd kan med andre ord både udfordre og skærpe kunstnernes indsats. For nogle ligger det ærlige engagement tæt på overfladen og lige for i det daglige arbejde, som måske løftes af den fælles opgave. For andre bliver det ved det skematiske, som måske trætter beskueren, frem for at vi røres af værket.

Tjek ind forbi Kunst86, og mærk selv! Kunst skal nemlig sanses og ses i virkeligheden, og det må og skal vedblive at være kunsten selv, det handler om.

– I 2025 bliver der rig lejlighed til at møde kunstnergruppen Aspekt, som har et fornemt udstillingsprogram foran sig.

Kunst86
Ryesgade 86, 2100 København Ø
Frem til 19. oktober

… … …
Af Inge Schjødt, komkunst.dk
Publiceret: Kunstavisen.dk – oktober 2024

Inger Bennigsen – Green Illusions

Ulla Hauer udforsker det maskuline og det feminine i figurens blik