Storslået Blue Canvas Project på Papirøen

Blue Canvas Project – Papirøen – seks kunstnere

Til udstillingen Here & Now har seks kunstnere skabt seværdige, stedsspecifikke installationer på en af hovedstadens spritnye og markante adresser

Blue Canvas Projects har indtaget et storladent, ufærdigt rum sammen med seks kompetente kunstnere og skabt udstillingen Here & Now på Papirøen i København. Absolut en udflugt værd.

I erkendelsen af, at selv velafprøvede og talentfulde kunstneren kan have svært ved at finde fodfæste og udstillingsmuligheder, har kurator, kunstelsker og konsulent i ejendomsbranchen Gitte Andersen og  kunstneren Gabriel Pereyra flere gange skaffet adgang for unikke pop-up udstillinger på særlige lokationer. Denne gang på Papirøen midt i Københavns havneområde, hvor et større erhvervs- og boligbyggeri nu rejser sig med en prægnant skyline, tæt på Operaen.

Stedsspecifik installationskunst
De seks kunstnere Ingela Skytte, Janne Mikkelsen, Iben West & Anders Gammelgaard Nielsen, samt Casper Beck og Gabriel Pereyra boltrer sig i et rum mellem ni meter høje betonsøjler og glasfacader, der lader omgivelserne lege med i dagslyset, og som lukker sig nærmest sakralt om udstillingen, når mørket sænker sig.

Janne Mikkelsen og Ingela Skytte – Here Now

Nestoren, Ingela Skytte har udforsket det konkrete, den sorte farve og helt enkle variationer i hvidt i relation til ni af rummets søjler – Relating Matters, kalder hun installationen. I hendes 138 cm høje og 46 cm brede motiver, malet på MDF plader, får udstillingen et fodfæste. 

Tekstilkunstner Janne Mikkelsen har sans for kontraster. Her udfolder hun arkitektonisk lethed og tyngde. I 24 syede kolonner af tyndt, semitransparant, hvidt gazemateriale gestalter hun søjlernes opadstræben og gentagelse over et areal på 42 kvm., hvor den besøgende indbydes til at træde ind i mellemrummene og sanse sin egen tilstedeværelse.

Med et vekslende antal lag af gult tyl, indsyet i kolonnerne, spejles farven og formatet af bygningens gule murstensforbandter udenfor. I Janne Mikkelsens værk Refleksion er vi tydeligvis Her – Nu.

Billedkunstner Iben West har i samarbejde med billedhugger og arkitekt Anders Gammelgaard Nielsen konstrueret et scenografisk draperet Kanvas i indfarvet malerlærred, der med sine metervis af blødt tekstil, installeret på en tværgående ramme, går i dialog med rummets bastante former.

Kunstnernes temporære indgreb bliver en særdeles formildende faktor på stedet.

Skulptur af Gabriel Pereyra. Foto: Marianne Leth

Formildende er også de pangfarvede, skulpturelle elementer, som Gabriel Pereyra har føjet til udstillingen.

De svungne former på spinkle stativer er udformet i bemalet pap, og står som endnu en kommentar til det midlertidige og skrøbelige i tilværelsen, men kombineret med formmæssigt livskraftige udsagn klinger de muntert i det højloftede rum.

Endelig har Carsten Beck en suite af malerier, hvor sort-grå-hvide geometriske former er sat til vægs. Dem skylder jeg et nøjere mål af opmærksomhed – så, der er med andre ord noget at komme tilbage efter. 

Tak til Blue Canvas Projects for denne anledning til at tage Københavns nye kvarter nærmere i øjesyn. Man kan glæde sig over, at der bliver gjort plads til aktuel samtidskunst indenfor, endnu inden bygningerne står helt færdige.

KANVAS af Iben West og Anders Gammelgaard Nielsen

I P-kælderen har Jakob Tolstrup skabt en munter frise, og der er mere på vej.

Kunst på Papirøen
Papirøen 21 – København K
Frem til 30. november

Af Inge Schjødt, komkunst.dk
Publiceret: Kunstavisen.dk – november 2024

Deltagerne og kurator Gitte Andersen.
Foto Inge Schjødt

 

 

Et værn mod enøjethed – ja tak! – Refleksion

Aleksander Kosmala – Nearby

Refleksion over kunstscenen:
Gør de bedste strategier og dagsordner os i virkeligheden sneblinde?

En håndfuld store temaer går igen-og-igen, når man ser ud over programmerne på landets udstillinger: det hele skal – groft sagt, handle om kvinder, køn, klima og koloniskam.

Strategiernes dagsordner er slået op, planerne er lagt fast de næste par år frem, og pengene skal hentes hjem fra fondsbestyrelser og beslutningstagere, der har de samme strategier og dagsordner.

Den ensretning har fået et omfang, så man på forhånd skal synke en ekstra gang for ikke at få kvalme af det, når man finder anmelderblokken frem. Derfor spørger jeg ind imellem også kunstnerne selv:
– Er det ærlige inspirationskilder og ærlige arbejdsbetingelser for jer?
– Er det dér, I selv er?
– Er det dér, at kunstens kilder springer for jer?
Eller er de kunstneriske frembringelser sat så meget på skinner, at saltet mister sin kraft?

Museer har i nogle år nu gjort aflad for dårlig samvittighed ved at grave kvindelige kunstnere frem, den ene efter den anden, og vi har så sandelig også fået nogle perler at se. Men, spring nu fremad, og lad være med at gentage fejlen ved at bruge alle ressourcer på at se tilbage. Vov! dog noget, og vis os samtidens egne eksempler på den del af kunstscenen.

Grønt er godt for øjnene – men!
Kunsthaller og udstillingssteder har sat fokus på natur og klima, så det også når et mæthedspunkt – trods udfoldelse af megen fantasi i fremstillingsformerne.
– Hvad giver det os? Håb og handlekraft eller angst og moraliseren?
Louisiana viser udstillingen Havet, Dansk Arkitektur Center viser udstillingen Vandet kommer. Der arbejdes inderligt for sagen! Som også er vigtig.

Kunst til folket – hvad skal vi med den?
Christine Buhl Andersen fra Ny Carlsbergfondet og filosof Anders Fogh Jensen var i efteråret sat stævne på Københavns Folkeuniversitet til en samtale om Kunst til Folket – Hvad skal vi med den? Et aktuelt og relevant emne.
Samtalens moderator var kulturredaktør på Information Kathrine Hornstrup Yde.

Christine Buhl Andersen berettede om fondens formål, Kunst til folket og nye ledelsesformer og strategier, det var lykkedes at få vedtaget i Ny Carlsbergfondet, hvor der lukkes op for diversiteten. Det kræver mod, for det giver en masse rodede nybrud.

Filosof Anders Fogh Jensen talte om kunstens livslyst, om dens værn mod enøjethed og en dyb, menneskelig længsel efter fælles referencerammer, og, fy! dannelse og indsigt.

Den ser vi smuldre omkring os i en tid med økonomisk kyklopisme, og forestillingen om, at sundhed kun er noget biologisk.

Mennesket kan ikke leve af økobrød alene.
Husk dagsordenpunktet: Eventuelt – så det bedste ikke bliver det godes værste fjende.

Af Inge Schjødt, komkunst.dk
Publiceret: Kunstavisen 10/2024
Illustration: Aleksander Kosmala – Nearby. PR-foto

Værsgo’ – der er tag-selv buffet i Hillerød – Kunstrunden Nordsjælland

Eva Storm – Solodanserinden

83 kunstnere medvirker på årets udgave af Fællesudstillingen for Kunstrunden Nordsjælland

Elefanter og andre mastodonter skal fortæres i små bidder, så glider de bedre ned! Og det samme kan man med fordel vælge at gøre i nærværende tilfælde, hvor Kunstrunden Nordsjælland viser næsten éthundrede kunstnere med næsten tohundrede værker på årets Fællesudstilling.

Generøst afholdes den hos C4 Videncenter – et væksthus med kontor- og mødefaciliteter i udkanten af Hillerød.

Fællesudstillingens værker repræsenterer Nordsjællandske kunstnere i KUNSTRUNDEN, der afholdt Åbne Døre på værkstederne den første weekend i september, en tradition, som har eksisteret siden 2009, og udstillingen, der åbnedes 30. august, kan sammenlignes med et menukort for de, der ønsker at tage rundt på besøg.
– Frem til årets udgang kan man nå at nyde det store opbud på ét sted.

I bygningens tre etager er alle de snævre gange og åbne fællesarealer taget i brug. Et effektivt udstillingsudvalg på tre-fire kunstnere har dels ageret censurkomité og dels ophængningsudvalg, så de mange forskelligartede værker og ditto udtryk kommer bedst muligt til deres ret.

Mæt af sødt, stærkt, mildt og bittert

Skulptur af Allan Hytholm

Tilgiv at jeg bliver i metaforen med menukortet, og blot nævner nogle få af de mange deltagere: Rundt på udstillingen oplever jeg søde, naivistiske værker af blandt andre Eva Storm – fx Solodanserinden, skulpturer af Allan Hytholm, grafiske collager af Hanne Marie Winkel samt Lena Heegaards dyrerige og Barbara Kaad Ostenfelds fantasia.
– Jeg fornemmer, at der er flere illustratorer iblandt den søde flok, det ses af streg og farvevalg.

Det stærke ser jeg bl.a. hos Carsten Bruun, Josephine Ernst, Niels Jonathan Kühl og Vita Bente Pedersen, som hver især har godt greb om farver og virkemidler, om det så er i figurative malerier, abstrakte malerier eller fotokunst.

Mildt og rart er det for mig hos Pia Stuer Lauridsens køer og kalve, Hanne Sies grafiske temaer, Mette Holmskovs landskaber, Lis Engels æteriske sommerfugledal og særligt hos Grete Sieglers kvindelige shamaner. Eva Müller og Gitte Harslev byder for mig at se også ind i denne kategori.

I den bitre afdeling nævner jeg ikke navne. Men, sine steder mangler der en beherskelse af farvesansen, og der males falsk, som man kan synge falsk med stråler af maling lige ud af bøtte og pensel, som ikke rammer plet. Det er forventeligt i så vid en kreds af deltagere, at nogle arbejder på amatørplan og andre som professionelle.

Under alle omstændigheder er det lærerigt at se de mange kunstneriske greb på én gang – det skærper blik og smagssans.

Grete Siegler – Shamanisme III

På C4 Videnscenter får gæsterne på hverdage og i dagtimerne en venlig modtagelse.

Kunstrundens Fællesudstilling
C4 Videncenter – Krakasvej 17, Hillerød
Frem til 31. december

Af Inge Schjødt, komkunst.dk
Publiceret: Kunstavisen 10/2024 – november 2024

Digitale engle og syrede cirkusprinsesser – Bent Hedeby

Bent Hedeby – CATCH hos Davis Gallery

Bent Hedeby præsenterer et magisk univers hos Davis Gallery – fremkaldt med AI

Der er ingen tvivl om, at han er maler, Bent Hedeby, når han fremkalder sine nyeste motiver med AI – også kaldet Artificial Intelligence til udstillingen CATCH hos Davis Gallery i København.

På udstillingen viser han dels digitale print og dels malerier, men i andre sammenhænge udforsker han alt fra performance til videokunst. I sig har han klart en malers fremgangsmåde, når han talentfuldt skaber sine digitale kompositioner med elementer, han finder out-there i cyberspace. Elementerne falder på plads, lag for lag.

– Her er på ingen måde tale om plagiater, som man desværre ser en del af med AI, men et helt selvstændigt univers.

Bent Hedeby – Between Shows.

Kontraster mødes
Magiske Engle er der god brug for i en tid med konsekvenser af grådighed, klimakatastrofer, magtsyge og mediestorme. I to digitale billedserier Readers og Between Shows bringer Bent Hedeby poesien tilbage i kontrasten mellem teknologiens kølighed og fantasiens glød.

I serien Between Shows møder vi den grå-melankolske virkelighed, der lægger sig over den rejsende cirkusprinsesse, når hun mellem forestillingerne lufter sin enhjørning og må øve sig blandt skrotbunker og skrald på en forladt byggeplads.
– Men hun har masken malet på og horn i panden, så, mon ikke hun klarer endnu en forestilling?

Bent Hedeby – Readers

I serien Readers ser vi et korps af engle, klar til at rykke ud med vinger, der vil noget!
– Ikke nuttede, små Putti med vinger, blege som Judaspenge, men i stedet ganske fikse stewardesser med dragten i orden og kraftigt flyvefærdige vinger, der er klar til action. De står og læser avis, englene – jobannoncer, måske? I andre motiver møder vi engle i en læsesal og engle i et relief, hvor aviserne bladres igennem. Det er ret betryggende, at de holder sig orienteret om verdens gang.

Himmel og jord
Engle er der også i flere af udstillingens malerier. I motivet One Winged har den elegante engel muligvis været for tæt på stærkere realiteter i byens magtcentrum, hvor menneskene går deres egne veje.

Bent Hedeby – Dirt Angel

Og i Dirt Angel vokser jordens engel frem via himlens lys, accentueret af glimt af lysende blåt. Maleren maler med baggrund, mellemgrund og forgrund, indtil motivet letter i den stemning, du, kære beskuer, lægger ind i det, for intet er givet fuldt ud efter en matrice i kunstens verden.

Enhver ved nok, at der er engle til, når man trænger mest. I hvert fald, hvis vi tænker lidt på vores næste, næste gang, fremfor at sidde isoleret med næsen i telefonens cyberspace.

I Bredgade i København har Bent Hedeby skabt et opbud af magiske øjeblikke med et helt moderne udtryk.

Davis Gallery
Bredgade 69 – København
Frem til 23. november

Af Inge Schjødt, komkunst.dk
Publiceret: Kunstavisen 10 / 2024

Bent Hedeby – View of CATCH