Til udstillingen Here & Now har seks kunstnere skabt seværdige, stedsspecifikke installationer på en af hovedstadens spritnye og markante adresser
Blue Canvas Projects har indtaget et storladent, ufærdigt rum sammen med seks kompetente kunstnere og skabt udstillingen Here & Now på Papirøen i København. Absolut en udflugt værd.
I erkendelsen af, at selv velafprøvede og talentfulde kunstneren kan have svært ved at finde fodfæste og udstillingsmuligheder, har kurator, kunstelsker og konsulent i ejendomsbranchen Gitte Andersen og kunstneren Gabriel Pereyra flere gange skaffet adgang for unikke pop-up udstillinger på særlige lokationer. Denne gang på Papirøen midt i Københavns havneområde, hvor et større erhvervs- og boligbyggeri nu rejser sig med en prægnant skyline, tæt på Operaen.
Stedsspecifik installationskunst
De seks kunstnere Ingela Skytte, Janne Mikkelsen, Iben West & Anders Gammelgaard Nielsen, samt Casper Beck og Gabriel Pereyra boltrer sig i et rum mellem ni meter høje betonsøjler og glasfacader, der lader omgivelserne lege med i dagslyset, og som lukker sig nærmest sakralt om udstillingen, når mørket sænker sig.
Nestoren, Ingela Skytte har udforsket det konkrete, den sorte farve og helt enkle variationer i hvidt i relation til ni af rummets søjler – Relating Matters, kalder hun installationen. I hendes 138 cm høje og 46 cm brede motiver, malet på MDF plader, får udstillingen et fodfæste.
Tekstilkunstner Janne Mikkelsen har sans for kontraster. Her udfolder hun arkitektonisk lethed og tyngde. I 24 syede kolonner af tyndt, semitransparant, hvidt gazemateriale gestalter hun søjlernes opadstræben og gentagelse over et areal på 42 kvm., hvor den besøgende indbydes til at træde ind i mellemrummene og sanse sin egen tilstedeværelse.
Med et vekslende antal lag af gult tyl, indsyet i kolonnerne, spejles farven og formatet af bygningens gule murstensforbandter udenfor. I Janne Mikkelsens værk Refleksion er vi tydeligvis Her – Nu.
Billedkunstner Iben West har i samarbejde med billedhugger og arkitekt Anders Gammelgaard Nielsen konstrueret et scenografisk draperet Kanvas i indfarvet malerlærred, der med sine metervis af blødt tekstil, installeret på en tværgående ramme, går i dialog med rummets bastante former.
Kunstnernes temporære indgreb bliver en særdeles formildende faktor på stedet.
Formildende er også de pangfarvede, skulpturelle elementer, som Gabriel Pereyra har føjet til udstillingen.
De svungne former på spinkle stativer er udformet i bemalet pap, og står som endnu en kommentar til det midlertidige og skrøbelige i tilværelsen, men kombineret med formmæssigt livskraftige udsagn klinger de muntert i det højloftede rum.
Endelig har Carsten Beck en suite af malerier, hvor sort-grå-hvide geometriske former er sat til vægs. Dem skylder jeg et nøjere mål af opmærksomhed – så, der er med andre ord noget at komme tilbage efter.
Tak til Blue Canvas Projects for denne anledning til at tage Københavns nye kvarter nærmere i øjesyn. Man kan glæde sig over, at der bliver gjort plads til aktuel samtidskunst indenfor, endnu inden bygningerne står helt færdige.
I P-kælderen har Jakob Tolstrup skabt en munter frise, og der er mere på vej.
Kunst på Papirøen
Papirøen 21 – København K
Frem til 30. november
Af Inge Schjødt, komkunst.dk
Publiceret: Kunstavisen.dk – november 2024
…