Gensyn med Asta Ring Schultz

Asta Ring Schultz – Kreta

Den glemte, ekspressionistiske landskabsmaler kan opleves hos Københavns Kunsthandel

Københavns Kunsthandel ved Johs Schmidt har specialiseret sig i at fremsøge artists estates – kunstneres efterladte samlinger, og præsenterer nu Asta Ring Schultz, som den tredje store, kvindelige ekspressionist på stribe efter Anna Klindt Sørensen og Margrethe Clausen.
På udstillingen ses Asta Ring Schultzs tidlige, grafiske arbejder, oliekridttegninger, raderinger, træsnit og kultegninger fra 1920’erme og 30’erne, og oliemalerier fra 1950’erne og frem.

– Asta Ring Schultz viser et særligt mod i sine ekspressive billeder. Det er ikke glansbilleder, men karske, kraftfulde, selvstændige udtryk i en tydelig palet, siger kunsthandler Johs Schmidt.

Det rytmisk ornamenterede og det storslåede kendetegner hendes landskaber og himmelrum, hvor hun uddrager essensen af det sete.

Asta Ring Schultz – Stabelhøj Agri – Mols

De bakkede landskaber i Odsherred, ved Svanninge på Fyn og på Mols fanger kunstnerens blik og farvesans. Kunsthistoriker Nina Damsgaard i Vejle sammenlignede hendes udtryk med J.F. Willumsen og med Jens Søndergaard i forbindelse med kunstnerens seneste udstilling, der fandt sted på Vejle Kunstmuseum i 1995.

Progressiv, ekspressionistisk landskabsmaler
Asta Ring Schultz (1895-1978) begyndte sin uddannelse på Teknisk Skole i Aarhus. Fra 1914-1917 frekventerede hun Tegne- og industriskolen for Kvinder hos skønvirkearkitekten Anton Rosen i København.

Dernæst var hun en progressiv elev på Kvindekunstskolen på Det Kongelige Kunstakademi i 1919-1920. Men det forlader hun sammen med andre strejkende elever, bl.a. veninderne Anna Klindt Sørensen og Margrethe Clausen uden at tage afgang i utilfredshed med de mandschauvinistiske forhold.

Asta Ring Schultz – Mols, 1968

Asta Ring Schultz er internationalt orienteret med rejser til Norge og Sverige fra 1910. Rejser til Dresden og Berlin i 1922 sammen med ægtefællen, anmelder og museumsleder Sigurd Schultz (1894-1980). Efter 2. verdenskrig besøger de Paris og Venedig 1947-1950, og herhjemme tilbringer de i årevis somrene i Fuglsøs bakkede landskaber, syd for Rønde på Mols.

Asta Ring Schultz debuterer hos Kleis´ Boghandels Udstilling 1920, på KE – Kunstnernes Efterårsudstilling fra 1923 og fra 1924-64 på Charlottenborgs Forårsudstilling.
Udstiller internationalt og i Danmark i regi af KKS – Kvindelige Kunstneres Samfund som er stiftet i 1916. Er på Interskandinavisk Grafisk Kunst 1925-1937 på Charlottenborg sammen med Edvard Munch og J.F. Willumsen.
Asta Ring Schultz har 127 værker på danske museer, to værker på Elizabeth Sackler´s Center for Feminine Art, Brooklyn Museum i New York. – Godt at få hende frem i lyset igen.

Asta 1921

Københavns Kunsthandel
Sdr. Boulevard 81 – København V
Frem til 28. december 

… …
Se ARS hos Københavns Kunsthandel her

… …

Af Inge Schjødt, komkunst.dk
Publiceret: Kunstavisen 11 / 2024

… … … 

ARS – frem i lyset i 2024 hos Københavns Kunsthandel og Kunstavisen

 

 

 

Udgivet i Uncategorized.

Skriv et svar