Ingen kan være i tvivl om Wiliam Skotte Olsens talent trods vanvidskørslen på syre og farve
Mange kender Wiliam Skotte Olsens kunst, og bidder af hans skæbne. I sin levetid blev han en københavnerpersonlighed, tidligt forgudet og siden begrædt. I Bispegården i Kalundborg markeres hans livsværk.
Wiliam Skotte Olsen blev født på Amager i 1945, han kom på Kunstakademiet som 20-årig i 1965, debuterer hos gallerist Henning Larsen i Bredgade i København i 1966, og anses omgående for et særligt begavet kunstnertalent i kraft af sine intense farver, motiver og malemåden, hvor han virtuost lægger lag på lag, og fra dybden af det pastose får lyset til at spille.
Skotte har et lifligt musisk talent, spiller violin, basun og guitar. Musikaliteten har han hjemmefra, hvor familien er tilknyttet Frelsens Hær. Omkring 1967 optræder han med syrerockbandet Steppeulvene, og danner gruppen Green Grass Group sammen med vennen Hasse Levy.
Man kan gisne om, at det spirituelle er indlejret som en faktor fra starten. Christianshavnerens udsigt til spir og kirketårne, ansigterne i de hollandsk inspirerede kanalhuse og byens rum genopstår, destilleret i hans billeder.
Det københavnske hippiemiljø med stoffer og eksperimenterende livsstil får ham til tælling i midten af 1970’erne, men på Sankt Hans Hospital er der omsorg for kunstnersjælen, og han kommer tilbage. Dog ikke så feteret, som i begyndelsen.
Fra engang i 1980’erne og til sin død bor han i en skurvogn på Christiania og udfolder sit talent på alskens overflader, trods skiftende energiniveau i et anseeligt antal værker. Umiskendelig er han i sin originalitet. Hans form og farvesans brænder igennem og fanger publikum. Nye samlere kommer til.
En sand slikskål for Skotte-fans
Den dedikerede færing Cem á Hólum og gallerist Annegrethe Davis har i samarbejde med Kalundborg Kunstforening valgt at markere 80-året for kunstnerens fødsel 4. april med en udstilling og en bogudgivelse, hvor samlerne deler begejstringen for værkerne – hvoraf flere ikke har været vist før – og samlernes personlige anekdoter om Skotte.
Kunsthistoriker Mikael Wivel har fulgt og kendt Wiliam Skotte Olsen, og står bag bogens introduktion. Han bruger udtrykket: vanvidskørsel om Skottes forvaltning af talentet, som han beskriver farvemæssigt på højde med Asger Jorn.
– Der er tale om overdådige billeder, malet i højt humør og med en frodig fylde i penslen. Storbybilleder af episk karakter. Der er forgrund, mellemgrund og baggrund, men det virker, som om det hele er set i et troldspejl eller gennem et prisme, hvor centrifugale kræfter er sat i spil, skriver Wivel.
Udstillingen er et rørende møde. Skotte Mania betegner således både kunstneren og myten.
Kalundborg Kunstforening – Bispegården
Adelgade – Kalundborg
Frem til 27. april
Foredrag og fejring
Wiliam Skotte Olsens 80-års fødselsdag markeres med et foredrag
ved Mikael Wivel 4. april kl. 15 i Bispegården, Kalundborg. Entré 75,- kr.
Bestil billet her
Bogudgivelse: Skotte Mania
Introduktion ved Mikael Wivel og tekstbidrag fra private samlere
Idé og projekt: Cem À Hólum og Annegrethe Davis, www.davisgallery.dk
Layout og grafisk tilrettelæggelse: Aleksander Kosmala, www.kosmala.dk
ISBN: 978-87-90882-13-6
Kontakt: info@davisgallery.dk
… … …
Af Inge Schjødt, komkunst.dk
Publiceret: Kunstavisen 3 / 2025 – marts 2025
Portræt af Wiliam Skotte Olsen, foto: Teit Jørgensen
Wiliam Skotte Olsen – Fuglens Vingefang, 1982. Foto: Annegrethe Davis
Wiliam Skotte Olsen – Åben mand med den røde prik. Foto: Annegrethe Davis