FAIRE

Faire // Intro

Faire – Red Apples, foto Inge Schjødt

Kunstnerens navn eller alias er Faire – det franske udtryk for: At gøre…

Han bor og maler i København, men henter inspiration til en international streg fra såvel street-art, plakatkunst, som modernismens relevante kilder i kunsthistorien, fx Piet Mondrian, Willumsen og Heerup.

– At male er en livsnødvendighed, en måde at trække vejret på, simpelthen. 

Kunstneren FAIRE har jeg fulgt i en årrække:

Faire udstillede første gang i 2016 på gruppeudstillingen Lysets Eliksir hos Annegrethe Davis i Bredgade Kunsthandel / nu Davis Gallery, Contemporary Art.

– Det var en ung knægt med kærlighed til tegningen og musikken, der kom slentrende. Han var på vej hen ad byens gader. Jeg fulgte med og kiggede ham lidt over skulderen. Lydsporet til vores samtale var en dunkel jazzmelodi.

Han fortsatte ind ad en smøge med sin skitseblok. En Alley Cat, med vågent blik.

Faire – Getting Ready for soloshow

I 2018 dukker han op med soloudstillingen TRAFFIC i Bredgade Kunsthandel.
Flere får øje for hans kunst, og der kommer udsmykningsopgaver, med mere. 

I 2019 udstiller han i Tekminimal Gallery, Sidney Australia, og i South Philly Barbacoa Side Gallery USA.
I 2017, i 2019 og igen i 2020 udstiller Faire på Art Herning.

En solo i sensommeren 2020 aftales – og galleristen beder mig om at følge kunstneren og skrive et bidrag til kataloget, samt assistere med valget af udstillingens titel. 

Rejsen
Der er kommet en anden energi over hans arbejde.
Med hjem fra Jamaicas Boston Bay, Sidney, Philadelphia, New York og København har han nye erfaringer, nye fortællinger.
– Om mennesker, om sort og hvidt, om at gå i andres gader, om at gå i dækning, og om at spise sammen med åbent sind.
En PANTER finder sit spor.

Faire udstillede på soloudstillingen PANTER,
fra 20. august til 12. september 2020
i Bredgade Kunsthandel, København. 

… … …

Soloudstillingen Panter i BK

Fra kataloget til soloudstillingen PANTER – 20.08. – 12.09.2020

PANTER // PANTHER

Af Inge Schjødt, komkunst.dk

Det er et sammenfald af forskellige faktorer, der fører til udstillingens titel.
– En aften ser jeg Kiplings Junglebogen på TV, hvor Ben Kingsley lægger stemme til panteren Bagheera. Panteren er No mans plaything med det bløde, sorte skind, den store integritet og den exclusive timing.
Men, det er først og fremmest den musik, der er i bevægelserne hos Faire, da vi mødes på Art Herning i januar 2020, som får metaforen og derpå titlen på soloudstillingen frem – PANTER.

Faire – Myrtle Avenue NY

I januar er kunstneren lige kommet tilbage til DK efter en længere rejse, og fortællingerne står i kø.
– En af dem handler om, hvordan Faire finder ud af at begå sig som hvid i en sort ghetto i Philadelphia, USA, hvor politifolkene mener, at han må være stofmisbruger. Ellers vil han ikke befinde sig der. De har svært ved at tro på, at han er på Art Residency i South West Philadelphia, og holder øje med ham. Som hvid stikker han ud.

Faire bor i South West Philly i tre måneder, og lærer at færdes rundt i byens mørke kvarterer. Respektfuldt lytter han til stedet, til traditionerne der, og lærer menneskene at kende. Som en panter følger han sporene i natten, og kommer sikkert frem, vagtsom, årvågen.

REGLER // AFKODNING

Faire – Tornado Warning

Det vagtsomme blik har han altid med. Livet er en balancegang mellem guld og lort, og det kræver sin mand at få styr på, hvad det er for regler, der vitterligt gælder, i hverdagen, i tilværelsen som sådan.

At tegne, det er en velkendt ventil. På et tidspunkt viser det sig at være den mulighed, der giver livet fylde. Faire har valgt kunstnervejen. Her er flere stier. Her er flere felter, åbne for explorering.
At spille musik er lige så vigtigt, som at trække vejret. Og at skate. Der er en fri kultur, der er en masse ligesindede, der træner krop og sind. Der er et internationalt miljø, og muligheder for at rejse.

– Det vil jeg råde alle til, som overhovedet kan komme afsted, siger Faire. – At rejse, og nogle gange at rejse alene. På den måde oplever du mest. Ellers kan du risikere at tage dine egne regler med dig, hvis du rejser i en flok. Så er det flokkens regler, der gælder.

WOODLAND Ave., SOUTH WEST PHILADELPIA
På udstillingen får du blandt andet nogle fortællinger fra Benjamins House, nær Woodland Avenue, i South West Philadelphia, som er et af stoppestederne på rejsen.

Benjamin og hans kone Cristina Martinez har inviteret Faire til USA.

Faire – No Windows, Ben’s House

De driver restaurant sammen i The Italian Market og har hus i et black neighborhood, hvor hvide bliver set an, ligesom vi alle ser folk an, der ikke ligner os selv.

Kategorisering har været her siden Adam og Eva, og mistroen siden Kain og Abel.

Som primitive væsner kæmper vi om kilderne, ressourcerne, om magten og æren. Vurderinger er instinktive, og praktiske, og de er også farlige. Det er op til os, hvad vi bruger vurderingerne til. Hvilke regler vi sætter, hvilke regler, vi følger.

Som hvid kommer du med åben pande. Du er vant til, at samfundet drejer i din rytme. Kommer du til et sort nabolag, så har du ikke den historisk-kulturelle bagage, den vrede og mistro, der lægger sig som en kæde om benene på en del af de lokale, på nogle af dem, der står yderst i kredsen.

JAMAICA SUNSET
I det forholdsvis lille danske samfund har vi normalt en høj grad af tillid, og vi betragter generelt hinanden som lige værdifulde. Når vi rejser ud, møder vi andre virkeligheder og værdiopfattelser.

Faire udstiller flere gange undervejs på sin et år lange rejse, og får en bunke erfaringer på sin tur gennem Bangkok, Indonesien, Sidney Australia, Portland Jamaica, Philadelphia, New York og ved hjemkomsten tilbage i DK.
Han ser magten an, ser pengene flytte sig, ser reglerne efter, ser menneskene.

Faire – HighClass MiddleClass LowClass

Faire maler fortællende billeder, men ønsker ikke at gøre dem til politiske billeder.

Billederne er i en genre for sig, improviserede, som tonerne på klaveret i en bluesmelodi. Der er en flygtighed i udtrykket. Der er energi og dynamik. Kompositionerne er gode, de er enkle. Nogle har plakatagtige kvaliteter.
Faire elsker at arbejde på papir.

Inspirationen til farvernes enkelhed har han bl.a. fra den abstrakte maler Piet Mondrian, der brugte meget få grundfarver. Den blå, den gule, den orange, den røde, den sorte. Det virker.

– Endnu er farverne ofte mest farverester, han kommer billigt til, når han tager en runde på sin cykel.

Faire maler, det han ser. Fanger stemningerne, finder beatet og foreviger ansigterne.

Billederne fødes under JAGTEN.

God tur.
– Inge Schjødt, Komkunst.dk
Kataloget udgives af Bredgade Kunsthandel.     

PS. Se filmtraileren til udstillingen på facebook, som kunstneren selv har editeret
– og få fat i kataloget på udstillingen, hvor du kan læse Faire’s rejseberetning.                                                                                                          

Skriv et svar